Karaciğer sirozlu olgularımızda safra kesesi taşı sıklığı - Bahçecioğlu, İ. Halil; Güzel, Zülfikar; Üstündağ, Bilal; Çelebi, Selman; Yılmaz, Tülay; Demir, Durmuş Ali (My University, 1998)
Ocak 1992 ile ekim 1996 tarihleri arasında İç Hastalıkları kliniğinde yatan Elazığ bölgesi karaciğer sirozlu olgularda retrospektif olarak safra kesesi taşı sıklığı; klinik ve epidemiyolojik özelliklerini araştırdık. Ultrasonografik olarak incelenen 92 hastanın 28'( %30) inde kolelityaz saptandı. Olguların 64' ü erkek (ortalama yaş:50.16±14.22 yıl), 28'i kadın (ortalama yaş: 45.46^14.41) idi ve cinsler arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Dekompanze karaciğer sirozlu 78 olgunun 26' sında (%33), kompanze sirozlu 14 olgunun 2'sinde ( % 14) safra kesesi taşı tespit edildi (p<0.05) Sirozun Biyolojisine göre kolelityaz sıklığı: Hepatit B'de % 28, hepatit C'de % 27, alkolik ve diğer nedenlerde ise % 42'iydi. Child sınıflamasına göre sirozun derecesi ve safra kesesi taşı sıklığı arasında ilişki vardı (p<0.05) ve Child C grubu hastalarda % 42'iydi. Sonuçta: Kolelityaz sirotik hastalarımızda normal populasyona göre daha sık görülmektedir. Karaciğer sirozunun derecesi ile görülme sıklığı artmaktadır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Gastroenteroloji ve Hepatoloji