Matematiği Anlama Kavramının, Matematik Öğretmenlerinin Görüşleri Doğrultusunda İncelenmesi - Kükey, Ebru; Tutak, Tayfun (My University, 2019)
Bu araştırmada, matematiği anlama kavramının özelliklerimatematik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda incelenmiştir.Çalışma, öğretmenlerin sahip oldukları bilgileri derinlemesineincelemek amacıyla yapıldığından nitel araştırmanın durumçalışması yöntemine göre tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, 51ortaokul matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmakapsamında matematik öğretmenleriyle yapılandırılmış görüşmeleryapılmış ve elde edilen verilerin analizinde içerik analizikullanılmıştır. Analizler doğrultusunda veriler belirli temalaraayrılarak, verilerin alt boyutları belirlenmiştir. Ortaokul matematiköğretmenlerinin görüşleri kapsamında, matematiği anlamakavramının özellikleri 6 tema olarak belirlenmiştir. Bu temalar;matematiğin yapısı, dersin uygulanması, günlük yaşam, evrenin düzeni,matematiği anlamanın kazandırdıkları ve gerekli olanlar olarak ifadeedilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, matematiği anlamanınöncelikle matematiğin yapısıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.Matematikteki düzenin, evreni ve çevredeki olaylar arasındakidüzeni anlamada oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Doğayıanlamlandırma, dünya düzenini anlama, yaşamı düzenleme,yaşamdaki ayrıntıları görme, yaşamı yorumlama, yaşama nasıl etkiettiğini anlama gibi özellikler ile bu düzenin farkına varılacağıdüşünülmektedir. Bunun yanında diğer bilimleri anlama, yeniproblemler oluşturabilme gibi özelliklerin de matematiği anlamadaoldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle matematiğinnerelerde kullanıldığını ve mantığını bilen bireyler yetiştirmeninönemli olduğu ifade edilebilir. Ayrıca öğrencilerin yetiştirilmesindekilit role sahip olan öğretmen ve öğretmen adaylarının eğitimlerininde bu konular dikkate alınarak verilmesinin matematikle günlükyaşam ve düzen arasındaki bağlantıyı daha belirgin bir şekildegöstereceği düşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik