INDIVIDUAL AND SOCIAL CONFLICTS IN MULTICULTURAL ENGLAND: ZADIE SMITH'S WHITE TEETH AND MONICA ALI'S BRICK LANE - ARIKAN, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada genel olarak, yirminci yüzyılda yeni bir boyut kazanmış ve birçok coğrafi bölgede etkili olmuş toplumsal ve kültürel bir yapılanma olan ?çokkültürlülük? olgusunu yaşayan toplumların karşılaştıkları bireysel ve toplumsal çatışmalar, yirminci yüzyılda ?çokkültürlü? bir toplum olarak tanımlanan İngiltere örneğiyle incelenmektedir. Özelde ise çalışmanın amacı, İngiltere'nin bu yapısından kaynaklanan günümüz çatışmalarının bireysel ve toplumsal arka planının çokkültürlü altyapıdan gelen iki çağdaş kadın yazar Zadie Smith (1975) ve Monica Ali (1967)'nin White Teeth (2000) ve Brick Lane (2003) adlı romanlardaki boyutlarıyla incelenmesidir.Çalışmanın giriş bölümünde, ilk olarak, İngiltere'nin bugünkü ?çok-uluslu? ve ?çok-kültürlü? yapısının nasıl ve ne boyutlarda oluştuğu Britanya İmparatorluğu'nun dağılma süreci ve İngiltere'ye göçler çerçevesinde incelenmiştir. Daha sonra, çokkültürlü toplum yapısıyla birlikte yirminci yüzyılda yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıkan ?çokkültürcülük? kavramı, bu yaklaşımı benimseyen veya reddeden bakış açıları ve bu yaklaşımın İngiltere'deki yansımaları irdelenmiştir.İkinci bölümde, incelenecek olan romanların çokkültürlü unsurları yansıtan yapıtlar olması nedeniyle, çokkültürlü bakış açısının bir ürünü olan ve ?koloni-sonrası edebiyat? olarak da adlandırılan ?çokkültürlü edebiyat? İngiltere ve İngiliz Edebiyatı boyutuyla tanımlanmış, Zadie Smith ve Monica Ali'nin bu edebi yaklaşımdaki yerleri incelenmiştir.Bu çalışmanın üçüncü ve dördüncü bölümlerinde, İngiltere'nin çokkültürlü toplum yapısından kaynaklanan ve birbirleriyle kesişen bireysel ve toplumsal çatışmalar söz konusu romanlar çerçevesinde irdelenmiştir. Birinci aşamada, bu toplum yapısının ortaya koyduğu ?bireysel çatışmalar?, toplumda sorunlara en çok maruz kalan göçmen ve azınlıklar açısından incelenmiştir. Toplumda bu kesimin çeşitli nedenlerle ?öteki? olarak görülmesinin, çoğu zaman aşağılanmasının, kabul görmemesinin ve bu nedenle arada kalmışlık yaşayarak içinde bulunduğu topluma uyum sağlayamamasının bu kişilerde büyük bir kimlik problemine ve içsel çatışmalara neden olduğu savunulmaktadır.Daha sonra ikinci aşamada ise, gerek bu içsel çatışmaların ortaya çıkardığı sorunsal bireylerden kaynaklanan, gerekse tamamen onların dışında gelişen ?toplumsal çatışmalar? romanlardaki yansımalarıyla incelenmiştir. Günümüzde çokkültürlü toplumlarda büyük ölçüde yaygın olan önyargılar, ırk ve/veya din ayrımcılığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve bunların bir arada toplandığı kutuplaşma en temel toplumsal çatışmalardır. İngiltere de, birçok farklı ırk ve din kökenli vatandaşı içeren bir ülke olarak, toplumdaki bu kutuplaşmaya büyük ölçüde maruz kalmış, ırkçı ve terörist saldırılara kadar uzanan toplumsal bir çatışma sürecinin yaşandığı bir sahne konumuna gelmiştir. Sonuç olarak, İngiltere'nin çokuluslu ve çokkültürlü toplum yapısı birçok bireysel ve toplumsal çatışmayı da beraberinde getirmiştir ve bu çalışmada da Zadie Smith'in White Teeth ve Monica Ali'nin Brick Lane adlı romanları çokkültürlü İngiliz toplumuna ayna tutan ve bu çatışmaları yansıtan iki önemli roman olarak irdelenecektir.Anahtar Kelimeler: İngiltere, Çokkültürcülük, Bireysel ve Toplumsal Çatışma, Göçmenler, Azınlıklar, Zadie Smith, Monica Ali

In this study, in general, the individual and social conflicts of the societies that have experienced ?multicultural? structure, which is a social and cultural formation having gained a new dimension and have been effective on many geographical regions, are examined by the model of England, which is defined as a multicultural society in the twentieth century. In particular, the aim of the study is to analyze the individual and the social background of the conflicts of today which are originated from the multicultural structure of England, related to the novels: White Teeth (2000) and Brick Lane (2003), respectively by Zadie Smith (1975) and Monica Ali (1967), two contemporary women writers who have come from multicultural backgrounds.In the introduction part of the study, firstly, it is inspected how and in which dimensions the ?multi-national? and ?multicultural? structure of today?s England has been formed, parallel to the process of the collapse of the British Empire and the immigration to England. Afterwards, the concept of ?multiculturalism? which has appeared as a new approach in the twentieth century brought about by multicultural social structure, the point of views which are supporting or rejecting that approach, and the reflections of that approach in England are investigated.In the first chapter, as the novels which will be examined in this study are the writings reflecting the multicultural formation, ?multicultural literature? being the product of multicultural point of view and also being named as ?post-colonial literature? is dealt within the dimension of England and English literature; and the place of Zadie Smith and Monica Ali in this literary approach is observed.In the third and fourth parts of this study, ?individual and social conflicts? which intersect with each other and result from the multicultural social structure of England are analyzed related to the certain novels. In the first dimension, ?individual conflicts? originated from that kind of social structure are evaluated in relation to the immigrants and minorities, who have been exposed to the difficulties in the society on a large scale. It is argued that being considered of those groups as ?the other?, being humiliated frequently, not gaining approval in the society, and because of those reasons not being adopted in the society in which s/he lives by having the dilemma of feeling torn between create significant identity problems and inner conflicts for them.Afterwards, in the second dimension, the ?social conflicts? whether resulting from the problematic individuals experiencing inner conflicts or appearing totally out of those people are analyzed within the certain novels. In our day, the prejudices, racial and religious discrimination, xenophobia, racism which are common in great deal in the multicultural societies, and polarization comprising all of these are the main social conflicts. England as a country, which includes many citizens of diverse racial and religious origins, has been exposed to that kind of polarization on the social base and has entered into a process of social conflict ranging from racist to terrorist attacks. Consequently, the multi-national and multi-cultural social structure of England has brought many conflicts within itself, and in this study, Zadie Smith?s White Teeth and Monica Ali?s Brick Lane are explored as being two significant novels mirroring those conflicts in multicultural English society.Key Words: England, Multiculturalism, Individual and Social Conflicts, Immigrants, Minorities, Zadie Smith, Monica Ali
Çokkültürlü İngiltere'de bireysel ve sosyal çatışmalar: Zadie Smith'in white teeth ve Monica Ali'nin Brick Lane romanları
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı