Bir-onsekiz yaş grubunda kabakulak virüs seropozitifliği - Kalkan, Ahmet; Bulut, Yasemin; Kılıç, Mehmet; Taskın, Erdal; Özden, Mehmet (My University, 2005)
Bu çalışmada, 1-18 yaş arasındaki bireylerde hemagiütinasyon inhibisyon (HAl) yöntemi ile kabakulak virüs seropozitiflik oranının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Temmuz 2003 tarihinde ve toplam 186 kişide gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan 186 kişinin 178'inde (%95.6) kabakulak virüsüne karşı HAl antikorları pozitif bulundu. Kabakulak virüsüne karşı HAl antikorları 1-3 yaş grubunda %93.6, 4-6 yaş grubunda %100, 7-9 yaş grubunda %96.8, 10-12 yaş grubunda %100, 13-15 yaş grubunda %92.3 ve 16-18 yaş grubunda %66.7 olarak saptandı. Dört-altı yaş grubunda saptanan titrelerin ortalaması diğer yaş gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, Elazığ bölgesinde 1-18 yaş arasında kabakulak virüs seropozitifliği % 95.6 olarak saptandı. Sonuçlar, infeksiyonun erken çocukluk döneminde kazanıldığını ve yaş ilerledikçe HAİ antikor titrelerinin azaldığını göstermektedir.
Keywords: Seroepidemiyolojik çalışmalar; Antikorlar; viral; Mumps virüsü; Hemaglütinasyon inhibisyon testi