RİSK GRUPLARINDA BRUSELLA AGGLÜTİNİN TİTRELERİNİN DAĞILIMI VE ÇALIŞMA SÜRESİNİN SEROPOZİTİFLİĞE ETKİSİ - KALKAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışma; Elazığ yöresinde yaygın olarak görülen Bruselloz'un risk gruplarındaki prevelansını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya; risk grubu olarak 100 kasap, 100 veterinerlik çalışanı, 100 çiftçi, 70 laboratuar çalışanı ve kontrol grubu olarak 100 kan donörü alındı. Tüm olgular için daha önceden hazırlanan anket formları dolduruldu ve her olgudan uygun şartlarda 6-8 mi venöz kan alındı. Ayrılan serumlara STA ve 2- ME testi uygulandı. Risk grupları seropozitlflik yönünden kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Ayrıca bu gruplarda çalışma süresinin seropozitiflik üzerin etkisi araştırıldı. Kontrol grubunda %8 oranında bir seropozitiflik bulundu. Bu oran; kasaplarda %21, veterinerlik çalışanlarında %20 Çiftçilerde %25 laboratuar çalışanlarında %17.14 olarak bulundu. Kasap, veterinerlik çalışanı ve çiftçilerden elde edilen seropozitiflik kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Laboratuar çalışanları ile kontrol grubu arasında seropozitiflik yönünden ve risk gruplarında çalışma süresi ile, infeksiyon riski arasında istatistiksel olarak bir anlamlılık bulunmadı (p>0.05). Brusellozis için risk gruplarının öncelikli olarak izlenmesi gerekmektedir. Risk grubundaki kişilerin belirli peryotlarla basit ve ucuz bir yöntem olan STA testiyle takip edilerek işgücü ve ekonomik kayıplar önlenebilir. 48
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology