B7 Elazığ Bölgesinde Yetişen Centaurea, Psephellus ve Cyanus Cinslerine Ait Türler Üzerine Palinolojik Bir İnceleme - Kargün, Kürşat (My University, 2025)
Bu çalışma, B7 Elazığ karesinde doğal olarak yetişen Centaurea, Psephellus ve Cyanus cinslerine ait toplam 28 taksonun palinolojik özelliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında her taksonun polen morfolojisine ilişkin detaylı ölçümler yapılmış, karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda B7 karesine ait bazı türlerin bölge için ilk kayıt olduğu saptanmıştır. Özellikle normalde C5 (Adana-Hatay) karesinde yayılış gösteren ve endemik bir tür olan Centaurea antitauri, bu çalışmayla B7 Elazığ karesinden ilk kez rapor edilmiştir. Benzer şekilde Centaurea carduiformis türünün iki varyetesi olan C. carduiformis subsp. carduiformis var. thrincifolia ve C. carduiformis subsp. carduiformis var. carduiformis de Elazığ için yeni kayıtlardır. Polen incelemelerinde, polenlerin genel olarak radyal simetrili, izopolar ve trikolporat yapıda olduğu; şekil olarak küresel görünümlü olduğu belirlenmiştir. Ortalama polar eksen uzunluğu 27.27 ?m, ekvatoryal eksen uzunluğu 26.25 ?m olarak ölçülmüştür. Polar görünümde sirküler çap 26.04 ?m’dir. Apokolpiyumlar geniş ve sınırları belirgindir. Kolpus uçları arasındaki mesafe ortalama 7.10 ?m’dir. Kolpuslar uzun, geniş ve uçları sivridir (Clg: 20.56 ?m, Clt: 9.88 ?m). Porlar belirgin, sınırları düzenlidir (Plg: 8.71 ?m, Plt: 9.88 ?m) ve por genişliği kolpus genişliğine eşittir. Ekzin kalınlığı ortalama 2.45 ?m’dir. Polen yüzeyi skabrat (pürüzlü) tipte olup, spinüller genellikle 1 ?m’den küçüktür. İnce yapılı intin tabakası ise yaklaşık 0.88 ?m kalınlığındadır. Çalışmada elde edilen polen morfolojik verileri detaylı çizelgeler halinde sunulmuştur.
Keywords: Cyanus; Centaurea; Palinoloji; Polen morfolojisi; Psephellus