NAZIM HİKMET RAN'IN ŞİİR DÜNYASI - DOĞANAY, CELAL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Özet Yüksek Lisans Tezi Nazım Hikmet Ran'ın Şiir Dünyası Celal DOĞANAY Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 2004 Çalkantılı bir yaşam süren Nazım Hikmet, bu yaşantı boyunca edebiyattan, bilhassa şiirden, hiç ayrı kalmamıştır. Yaşadığı zaman diliminde ve sonraki yıllarda şiir dünyasında yer alan diğer şairleri etkilemiştir. Bu etkileyiş onun şiir alanında çığır açtığını gösterir. Mısra yapısının farklılığı ve serbest tarzda oluşturduğu yenilikler; Nazım Hikmet'in dünya edebiyatındaki yerini de çok iyi belirtir. Bu farklılıklar şiirlerinde imaj yoğunluğuna da yol açar. Nazım Hikmet şiirlerinde, deyimlerden ve halk söyleyişlerinden daha doğrusu Türkçenin tüm yönlerinden yararlanarak Türkçeyi ne kadar sevdiğini göstermiştir. Memleket hasreti, hapishane yaşamının etkileri ve aile özlemi onun şiirlerinin temlerinin oluşmasında öncelik taşır. Yaşamı boyunca yazdığı şiirlerinde; aşk, ayrılık, kadın, memleket özlemi, sosyalizm düşüncesi, topluma faydalı olma düşüncesi evrensel sevgi ve banş temleri görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Şiir, Hapishane, Serbest Nazım, Tema, İmaj, Türkçe Summary Nazım Hikmet having had an agitation life, didn't leave the literature especially poetry. He effected the other poets not only in the same ages but also in later terms. İn other words, it means that he pioneered at poetry. The difference of line stayctyre and newness at free style show the position in the world Literature. These disporities provide him to have a different image. Nazım Hikmet has showed how much he loved the Turkish Language by using the idioms and folk manner of speaking in his poetry. The concepts of missing the country, the effects of life in prision and missing the family have take precedence the subject of his poetry are on love, separation, woman, missing for country, the idea socialism, being beneficial for society, universal love and peace. Key Words; Poetry, Prison, Free Verse, Theme Subject, Image, The Turkish Language

Özet Yüksek Lisans Tezi Nazım Hikmet Ran'ın Şiir Dünyası Celal DO?ANAY Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 2004 Çalkantılı bir yaşam süren Nazım Hikmet, bu yaşantı boyunca edebiyattan, bilhassa şiirden, hiç ayrı kalmamıştır. Yaşadığı zaman diliminde ve sonraki yıllarda şiir dünyasında yer alan diğer şairleri etkilemiştir. Bu etkileyiş onun şiir alanında çığır açtığını gösterir. Mısra yapısının farklılığı ve serbest tarzda oluşturduğu yenilikler; Nazım Hikmet'in dünya edebiyatındaki yerini de çok iyi belirtir. Bu farklılıklar şiirlerinde imaj yoğunluğuna da yol açar. Nazım Hikmet şiirlerinde, deyimlerden ve halk söyleyişlerinden daha doğrusu Türkçenin tüm yönlerinden yararlanarak Türkçeyi ne kadar sevdiğini göstermiştir. Memleket hasreti, hapishane yaşamının etkileri ve aile özlemi onun şiirlerinin temlerinin oluşmasında öncelik taşır. Yaşamı boyunca yazdığı şiirlerinde; aşk, ayrılık, kadın, memleket özlemi, sosyalizm düşüncesi, topluma faydalı olma düşüncesi evrensel sevgi ve banş temleri görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Şiir, Hapishane, Serbest Nazım, Tema, İmaj, Türkçe Summary Nazım Hikmet having had an agitation life, didn't leave the literature especially poetry. He effected the other poets not only in the same ages but also in later terms. İn other words, it means that he pioneered at poetry. The difference of line stayctyre and newness at free style show the position in the world Literature. These disporities provide him to have a different image. Nazım Hikmet has showed how much he loved the Turkish Language by using the idioms and folk manner of speaking in his poetry. The concepts of missing the country, the effects of life in prision and missing the family have take precedence the subject of his poetry are on love, separation, woman, missing for country, the idea socialism, being beneficial for society, universal love and peace. Key Words; Poetry, Prison, Free Verse, Theme Subject, Image, The Turkish Language
The poetry of Nazım Hikmet
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı