MATRİS AÇILI DERİN ÇEKME KALIPLARINDA ALÜMİNYUMUN DERİN ÇEKİLMESİNDE AÇI DEĞİŞİMİNİN ÇEKME ORANI ÜZERİNE ETKİSİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI - AYTAÇ, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2007)
Sac metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme metodu endüstride sıkçakullanılmaktadır. Meşrubat ve parfüm kutuları, tencereler, tüpler v.b. ürünler derin çekmemetoduyla üretilmektedir. Bu nedenle derin çekme metodunu geliştirmek için çeşitliaraştırmalar yapılmaktadır.Bu çalışmada geleneksel derin çekme metoduna farklı bir yaklaşım getirilerek matris vebaskı plakası yüzeylerine açı verilmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı kalıp açısı değişiminin,ülkemiz sanayisinde yoğun bir şekilde kullanılan Alüminyum sacının derin çekilebilirliğineetkilerini araştırmaktır. Saca dört farklı baskı plakası kuvveti uygulanarak baskı plakası kuvvetideğişiminin derin çekilebilirliğe etkileri de incelenmiştir.Derin çekme plastik şekil verme yöntemlerinden biri olduğundan dolayı, bu tezin ilkbölümlerinde, plastik şekil değişimi üzerinde durulmuştur. Ayrıca kalıpçılık hakkında kısa birbilgi verilip derin çekme işlemi açıklanmıştır.Sonuç olarak, matris ve baskı plakası yüzeylerine açı verilerek limit çekme oranınınartırılabildiği görülmüştür. Ayrıca derin çekme esnasında ondülasyon meydana gelmeden sacınakışını kontrol edebilecek baskı plakası kuvvetinin de büyük oranda azaldığı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Derin çekme, Limit çekme oranı, Baskı plakası kuvveti , Matris
Investigation of effects of angle variation on the drawing ratio in deep drawing mold with matris angle on the deep drawing of the aluminum
Keywords: Makine Mühendisliği