Şelf, kanyon ve havza düzlüğü kompleksinin fasiyes özellikleri: Kırkgeçit Formasyonu (Orta Eosen-Oligosen), Elazığ çevresi, Türkiye - Türkmen, İbrahim; Esen, Nevin (My University, 1997)
Kırkgeçit Formasyonu (Orta Eosen-Oligosen) Elazığ çevresinde yaklaşık D-B doğrultusunda yüzeylemiştir. Bu havzanın temelini Keban Metamorfitleri (Permo-Triyas), Elazığ Magmatitlari (Senoniyen) ve Harami Formasyonu (Üst Mestrihtiyen) oluşturur. İnceleme alanına ait altı ölçülü stratigrafık kesitin ayrıntılı sedimantolojik analizi sonucu sekiz fasiyes tanımlanmıştır. Bunlar; 1- Masif konglomeralar, 2- Tabakalı konglomeralar, 3- Düzlemsel çapraz tabakalı konglomeralar, 4- Yatay tabakalı konglomeralar, 5- Teknemsi çapraz tabakalı kumtaşları, 6-Kumtaşı-çamurtaşı ardalanması, 7- Çamurtaşları, 8- Kaotik çökeller. Bu fasiyesler Şelf, Kanyon ve Havza düzlüğü çökelleri olarak yorumlanır. Şelf fasiyes grubu teknemsi çapraz tabakalı kumtaşları, yatay tabakalı kumtaşları ve tabakalı konglomeralardan kurulu olup, kanyon çökellerini üzerlemektedir. Kanyon fasiyes topluluğu masif konglomera, olistolit ve az oranda da teknemsi çapraz tabakalı kumtaşlarından oluşur. Bu kanyonun derinliği 250 m, genişliği ise yaklaşık 4 km kadardır. Havzanın güney kısmında geniş yayılım gösteren havza düzlüğü fasiyes topluluğu ise; genellikle yarı pelajik çamurtaşları ile temsil olunur. Elazığ havzasında Kırkgeçit Formasyonu'nun genel fasiyes dağılımına uygun olarak, inceleme alanında da kuzeyden güneye doğru sığ fasiyeslerden derin fasiyeslere geçiş görülür. Havzanın güney kenarı Uluova Normal Fayı tarafından kontrol edilmiştir.
Keywords: Jeoloji