KEBAN BİNDİRME ZONUNUN (KODİKAN-YUKARIMİŞELLİ KÖYLERİ ARASI) MİNEROLOJİK VE PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ - AKYÜREK, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Keban Metamorfiti, Doğu Toroslarda Keban levhası üzerinde, Keban ilçesi sınırları içerisinde bulunur. Keban levhası, Keban Metamorfiti yanında, Malatya ve Pütürge Metamorfitlerinide kapsamaktadır. Yanal ve düşey yönde kalkşist, kalkfillit, serizit-klorit şist, metakonglomera ve mermer birimlerinden oluşur. Mermer birimi hem kalkşistle hem serizit-klorit şistlerde masif ve olistolitik kütleler şeklinde bulunabilir. Keban Metamorfiti inceleme alanı ve çevresinde intrüzif dokanak ve bindirme fayı şeklinde konumlanmıştır. Temelde pelitik ve karbonat kökenli Keban Metamorfiti yeşilşist faisyesinin alt fasiyesindeki P-T koşullarında metamorfize olmuş metamorfitlerdir. Keban Metamorfitleri ve Elazığ Magmatitleri, Keban Bindirme Zonu ile dokanak oluşturmuştur ve bindirme fayı ile kesilmiştir. Keban Bindirme zonu, alterasyon, dislokasyon metamorfizma izleri ve bazı alanlarda skarn zonu ile izlenir. Skarnizasyon ise, Keban Metamorfiti rekristalize kireçtaşları ile Elazığ Magmatitleri'nin gabro ve granitleri arasında gelişmiştir. Elazığ Magmatitleri, diyorit, tonalit, monzodiyorit, bazaltik/andezitik lav, dasit ve piroklastiklerden oluşur. Neotetis'in Üst Kretase zamanından itibaren kuzeye dalımı ve buna bağlı olarak dalan levha üzerinde gelişen açılma ile bağlantılı olarak gelişen Kalkalen adayayı ürünleridir. Bölgede dislokasyon metamorfizma, tektonik kuvvetlerin etkisiyle kırılma, çatlama, kayma ve bükülme gibi mekanik deformasyonlara uğraması sonucu genellikle düşük sıcaklıklarda, mineral tanelerinin yeniden düzenlenmesi ve yeni kristallerin oluşumu ile karakterize olan bir olaya sebep olur.

The Keban Metamorphite is located on the Keban plate in the Eastern Taurus Mountains, within the borders of Keban district. Keban plate includes Malatya and Pütürge Metamorphites as well as Keban Metamorphites. It consists of calcschist, calcphyllite, sericite-chlorite schist, metaconglomerate and marble units in lateral and vertical directions. Marble unit can be found in the form of massive and olistolitic masses in both calcschist and sericite-chlorite schists. Keban Metamorphite is located in the study area and its surroundings as intrusive contact and thrust fault. Keban Metamorphite, which is basically pelitic and carbonate origin, is metamorphosed under P-T conditions in the lower facies of greenschist facies. Keban Metamorphites and Elazığ Magmatites have formed a contact with Keban Thrust Zone and are cut by thrust fault. The Keban Thrust Zone is observed with alteration, dislocation metamorphism traces and skarn zone in some areas. Skarnization has developed between the recrystallized limestones of the Keban Metamorphite and the gabbros and granites of the Elazığ Magmatites. Elazığ Magmatites consist of diorite, tonalite, monzodiorite, basaltic/andesitic lava, dacite and pyroclastics. They are the products of the Calcalene island arc that developed in connection with the northward subduction of Neotethys from the Upper Cretaceous and the opening that developed on the subducting plate accordingly. Dislocation metamorphism in the region generally causes an event characterized by the rearrangement of mineral grains and the formation of new crystals at low temperatures as a result of mechanical deformations such as fracture, cracking, sliding and bending under the influence of tectonic forces.
Minerological and petrographic characteristics of tthe Keban thrust zone (between Kodikan-Yukarımişelli villages)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği