HASTANE HAVASININ BAKTERİYEL KİRLİLİĞİ VE KİRLİLİĞE NEDEN OLAN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI - BAŞPINAR, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışma; hastane havasının bakteriyolojik olarak kirlenmesine neden olan bakterilerle, bu kirlenmede etkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Cerrahi, Çocuk, Dahiliye MiniMerinin her birinin 10 odası ile, Ameliyathanenin 4 operasyon odası, 2 poliklinik koridorundan 10 cm çapmda toplam 222 petri kutusu 10 dakika süre ile açık bırakılarak örnekler alındı. Kliniklerden örnekler, ziyaret öncesi, ziyaret sonrası, ameliyathane ve poliklinik koridorlarından ise saat 7.30'da ve 16.30' da olmak üzere iki kez alındı. Alman örnekler 37°C de 48 saat aerop koşullarda inkübe edildikten sonra değerlendirildi. Kliniklerde ziyaret öncesi ile ziyaret sonrası üreyen koloni sayılan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.005). Odalarda kalan kişi sayısı ve kişi basma düşen m3 hava ile, üreyen koloni sayısı arasında da anlamlı bir ilişki gözlenmedi (p>0.005). Çalışmada toplam 4461 koloni üredi. îzole edilen bakteriler ve oranlan; Koagülaz olumsuz staphylococcus (%44.85), Micrococcus spp. (% 16.43), Corynebacter spp. (% 15. 75), alfa ve gama hemolitik streptococcus (%9.39), S.pneumoniae (%5.69), Bacillus spp. (%4.22), Neisseria spp. (%3), ELinfluenzae (%0.13), Lactobacillus (%0.08), Enterobacter (%0.44), E.coli (%0.02) olarak belirlendi. Sonuç olarak Hastane havasının kirlenmesini etkileyen faktörlerin başmda personel, hasta ve ziyaretçilerin geldiği, havalandırmanın kirliliğin azaltılmasında önemli olduğu, kirlenmeye neden olan bakterilerin başmda koagülaz olumsuz stafilokoklann geldiği gözlenmiştir. 7. SUMMARY This study was performed to determine the bacteriological agents which contaminate the air of the hospital words. Factors influencing this contamination were also studied. Petri dishes containing bacterial growth media were left open to air for 10 min. air samples were collected from surgery, pediatri and internal medicine clinics (10 rooms for each clinic), operation rooms (4 rooms) and 2 policlinic coridors of the Research Hospital of Fırat University! Samples were collected befor and after visiting hours in the clinics and 7.30 and 16.30 in the operation rooms. After sample collection, petri dishes were transferred to 37°C incubator and incubated 48 hours. A total of 222 air samples were tested in the study. A total of 4461 colony growth was observed.

Bu çalışma; hastane havasının bakteriyolojik olarak kirlenmesine neden olan bakterilerle, bu kirlenmede etkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Cerrahi, Çocuk, Dahiliye MiniMerinin her birinin 10 odası ile, Ameliyathanenin 4 operasyon odası, 2 poliklinik koridorundan 10 cm çapmda toplam 222 petri kutusu 10 dakika süre ile açık bırakılarak örnekler alındı. Kliniklerden örnekler, ziyaret öncesi, ziyaret sonrası, ameliyathane ve poliklinik koridorlarından ise saat 7.30'da ve 16.30' da olmak üzere iki kez alındı. Alman örnekler 37°C de 48 saat aerop koşullarda inkübe edildikten sonra değerlendirildi. Kliniklerde ziyaret öncesi ile ziyaret sonrası üreyen koloni sayılan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.005). Odalarda kalan kişi sayısı ve kişi basma düşen m3 hava ile, üreyen koloni sayısı arasında da anlamlı bir ilişki gözlenmedi (p>0.005). Çalışmada toplam 4461 koloni üredi. îzole edilen bakteriler ve oranlan; Koagülaz olumsuz staphylococcus (%44.85), Micrococcus spp. (% 16.43), Corynebacter spp. (% 15. 75), alfa ve gama hemolitik streptococcus (%9.39), S.pneumoniae (%5.69), Bacillus spp. (%4.22), Neisseria spp. (%3), ELinfluenzae (%0.13), Lactobacillus (%0.08), Enterobacter (%0.44), E.coli (%0.02) olarak belirlendi. Sonuç olarak Hastane havasının kirlenmesini etkileyen faktörlerin başmda personel, hasta ve ziyaretçilerin geldiği, havalandırmanın kirliliğin azaltılmasında önemli olduğu, kirlenmeye neden olan bakterilerin başmda koagülaz olumsuz stafilokoklann geldiği gözlenmiştir. 7. SUMMARY This study was performed to determine the bacteriological agents which contaminate the air of the hospital words. Factors influencing this contamination were also studied. Petri dishes containing bacterial growth media were left open to air for 10 min. air samples were collected from surgery, pediatri and internal medicine clinics (10 rooms for each clinic), operation rooms (4 rooms) and 2 policlinic coridors of the Research Hospital of Fırat University! Samples were collected befor and after visiting hours in the clinics and 7.30 and 16.30 in the operation rooms. After sample collection, petri dishes were transferred to 37°C incubator and incubated 48 hours. A total of 222 air samples were tested in the study. A total of 4461 colony growth was observed.29 We didn't find a statistical significance between tne number of colony growth (P > 0.005) befor and after visiting hours in the clinics. Also we didn't observe a statistical significance between persons and amount of air per person (m3 ) (P>0.005). Isolated bacterial species and their ratios were as follow; Coagulase negative staphylococcus ssp (44.85%), Micrococcus spp. (16.43%), Corynebacter spp. (15.75%), alfa and gamma hemolytic streptococcus spp. (9.39%), S. pneumonia (5.69%), Bacillus spp. (4.22%), Neisseria spp. (3%), H. influenzae (0.13%), Lactobacillus spp. (0,08%), Enterobacter spp. (0.44%) and E. coli (0.02%). In conclusion, the factors which effect the contamination of the air of the hospital, are persons and visitors. The ventilation is important to diminish the pollution. Coagulase negative staphylococcus are observed as important bacterium from the contamination.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology