Renal arter darlığı saptanan hipertansif hastalarda renal artere stent uygulaması: Dokuz aylık takip sonuçları - İlkay, Erdoğan; Yavuzkır, Mustafa; Dağlı, Necati; Akbulut, Mehmet; Karaca, Ilgın; Arslan, Nadi (My University, 2003)
Amaç: Proksimal-ostiyal renal arter darlığı saptanan hipertansif hastalarda renal arter stent uygulamasının kan basıncı ve renal fonksiyonlara etkisini araştırdık. Yöntem: Çalışmaya aterosklerotik renal arter stenozu saptanan yaş ortalaması 59.0±7.4 yıl , 9 kadın, 17 erkek 26 hipertansif hasta alındı. Olguların işlem öncesi, sonrası 24. saat, 3.ay ve 9. ayda, kan basıncı, üre ve kreatinin değerleri ölçüldü. Bulgular: Tüm hastalarda işlem başarı ile sonuçlandı. On altı (% 51) olguda predilatasyon sonrası ,10 (%49) olguda predilatasyon yapılmaksızın stent yerleştirildi. Ortalama stent çapı 7.11 ± 0.3mm, stent uzunluğu 15.36 ± 2.2 mm idi. Antihipertansif ilaç kullanımı olguların 6' sında (%23) kesildi, 15 'inde (%58) ilaç sayısı azaltılırken ,5 olguda (%19) ilaç dozu değiştirilemedi. Plazma kreatinin değerlerinde anlamlı değişim olmadı (p<0.3). Ancak predilatasyon sonrası stent grubu ile direkt stent grubunun işlem sonrası kreatinin değerleri karşılaştırıldığında, direkt stent takılan grupta daha düşüktü ( 0.78 ± 0.2; 1.32 ± 0.6 ). Aradaki fark, istatiksel anlamlıydı (p=0.003). Bu fark 3. ayda ortadan kalktı . Takip süresince 1 olgu öldü. Kontrol anjiyografisi 23 olguda yapıldı. Anjiyografik restenozis 1 (% 4.3) olguda saptandı. Takip sırasında major olay 2 (% 8) olguda izlendi. Kan basıncındaki düzelme takip süresince devam etti. Sonuç: Renovasküler hipertansiyon tedavisinde renal arter darlığına stent uygulaması güvenilir ve etkin bir tedavidir. Direk veya predilatasyon uygulaması hastanın klinik durumuna ve işlemi yapan ekibin seçimine bağlıdır.
Keywords: Anjiyoplasti; balon; Stentler; Anjiyografi; Kan basıncı; Renal arter tıkanması; Hipertansiyon; renovasküler; Ateroskleroz