2007 YILINDA KURULAN BAZI ÜNİVERSİTELERDE GÖREV YAPAN ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİNE GÖRE ÖRGÜT SAĞLIĞI İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ - BAKCAK, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Modern yönetim anlayışında örgütlerin en önemli ve vazgeçilmez sermayesi insan kaynağıdır. Başarılı örgütler, insan kaynağı sermayesini seçme ve seçtiği bu sermayeyi kaybetmeme konusunda büyük özen gösterirler. Çünkü, örgütteki verimliliği artırmak, insan kaynağının çalıştığı örgüte bağlılığı artırmakla mümkün olabilmektedir. Yönetim literatüründe konu ile ilgili yapılan çalışmalara baktığımızda, örgüt bağlılığı çalışanların hem örgütte kalmaya devam etmelerini hem de çalıştıkları örgütte aidiyet duygusuyla daha iyi hizmet vermeleri anlamında kullanılmaktadır. Yüksek lisans tezi olan bu çalışmada örgütler için önemli bir değişken olan örgüt sağlığı ile çalışanların örgütsel bağlılığı incelenmiştir. Çalışmada örgüt sağlığının ölçülmesi için Wayne Hoy'a ait 44 sorudan oluşan "Örgüt Sağlığı Ölçeği" (Organizational Health Inventory (OHI) kullanılmıştır. Örgütsel bağlıllığı ölçmek için de 18 sorudan oluşan, Allen ve Meyer tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Çalışmada, örgüt sağlığıyla ilgili kavramlar, yaklaşımlar, çalışmalar ile örgütsel bağlılıkla ilgili kavramlar, örgütsel bağlılığı etkileyen unsurlar ve örgütsel bağlılığın sonuçları incelenmiştir. Bu çalışmada 2007 yılında kurulan üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının görüşlerine göre, örgüt sağlığı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki araştırılmıştır.

In modern management perceptive; human resources are the most important and indispensable capital of the organizations. Successful organizations care about choosing and trying not to lose this capital. Because staightening the productivity depends on human resources' having a commitment to the organization. When we search for the subjcet in management litarature, we see that organizational commitment is used in two meanings; first, employees continue to work in their organization and second they serve better in a sense of belonging to their organization. In this study, organizational health and personnels' organizational commitment which are important variables for the organizations have been examined. In the study, Wayne Hoy's Organizational Health Inventory (OHI) that consists of 44 questions has been used to measure organizational health. Allen and Meyer's Scale with 18 questions has been made use of in order to measure organizational commitment. Terms belonged to organizational health, approaches for the organizational health; factors effecting organizational commitment and result of organizational commitment have been examined. The relation between organizational health and organizational commitment have been analyzed according to the views of to the academic personnel in the universities built in 2007.
Examining the relationship between organizational health and organizational commitment according to the views of academic personnel working in some of the universities built in 2007
Keywords: Eğitim ve Öğretim