ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ YETERLİKLERİ AÇISINDAN ADAY ÖĞRETMENLERİN KENDİLERİNE VE UYGULAMA ÖĞRETMENLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Tuncer, Murat; Dikmen, Melih; Şimşek, Manolya; Bahadır, Ferdi; Akmençe, Ahmet Egemen (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017yılında yayımlanan öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri açısındanöğretmen adaylarının kendileri ve uygulama öğretmenlerine yönelikalgılarının değerlendirilmesidir. Araştırma Fırat Üniversitesi’ndepedagojik formasyon eğitimi alan 84 öğrenci üzerinde yürütülmüştür.Veri toplama aracının maddeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafındanbelirlenen öğretmenlik mesleği genel yeterliklerinden oluşmaktadır. Bukapsamda veri toplama aracı üç yeterlik alanı ile bunların altında yeralan on bir yeterlik ve bu yeterliklere ilişkin altmış beş göstergedenoluşmaktadır. Veri toplama aracının Cronbach Alfa katsayısı .968 olarakhesaplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının kendileri veuygulama öğretmenlerine yönelik yeterlik algılarının yüksek olduğubelirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının mesleki bilgi vebecerileri, mesleğe ilişkin tutum ve değerlerine ilişkin yeterlikdüzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Cinsiyet ve yaş değişkeniaçısından öğretmenlik mesleği genel yeterliklerine yönelik aday öğretmen algıları arasında anlamlı düzeyde görüş farklılığı belirlenemezken,öğretmenlik mesleğine hazır olma durumuna göre anlamlı düzeyde görüşfarklılığı olduğu gözlenmiştir. Araştırmaya göre öğretmen adaylarıkendilerini öğretmen yeterlikleri açısından yeterli, ancak aldıklarıpedagojik formasyon eğitimini sorunlu olarak görmektedirler. Öğretmenadaylarının bilgi ve becerilerini sınamalarına imkân tanıyacak uygulamaeğitimlerinin daha erken dönemlerde ve daha yoğun bir biçimde verilmesiönerilmektedir. 2018 yılından itibaren eğitim fakültelerinde uygulananyeni öğretmen yetiştirme programları bu konuda belli ölçüdedüzenlemeler içermektedir. Ancak bu düzenlemelerin ne ölçüde başarılıve yeterli olacağı merak konusudur
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları