TERS YÜZ ÖĞRENMENİN BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLI İLKOKULLARDA FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİMİNE YANSIMALARI - TÜRKYILMAZ, ÇAĞLAR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın genel amacı ters yüz öğrenme yönteminin birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda Fen bilimleri öğretimine yansımalarının incelenmesidir. Karma araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülen bu çalışmada iç içe geçmiş gömülü desen kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Tekman ilçesine bağlı bir birleştirilmiş sınıfta öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan 6 kız ve 5 erkek öğrenci olmak üzere toplam 11 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama fen bilimleri dersi "Kuvvet ve Hareket" konusu ile yapılmış ve 5 hafta sürmüştür. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak, akademik başarı testi, fen bilimleri dersine karşı tutum ölçeği ve kalıcılık testi; nitel veri toplama aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu, araştırmacı günlüğü, gözlem ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Çalışmada gözlem, görüşme ve günlük analizlerinden elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ise Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ters yüz öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına olumlu yönde etki ettiği ve uygulanan başarı testinde de anlamlı bir farkın ortaya çıktığı, öğrencilerin fen bilimleri dersine karşı olumlu tutum geliştirdiği ve yapılan uygulama ile öğrenilen konuların kalıcılık sağladığı sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin okula ve derse karşı ilgi ve merakının geliştiği, sorumluluk bilinçlerinin arttığı, sosyal ilişkilerinin güçlendiği ve daha anlamlı öğrenmeler sağladığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrenciler ters yüz öğrenme yöntemini benimsediklerini bununla beraber fen bilimleri dersini çok sevdiklerini, uygulamanın derslerine katkı sağladıklarını ve birbirleriyle olan iletişimin arttığını da belirtmişlerdir.

The general purpose of this study is to examine the reflections of flipped learning method on science teaching in primary schools with unified classrooms. In this study conducted within the framework of mixed research method, nested embedded design was used. The study group of this research consists of a total of 11 students, 6 girls and 5 boys, consisting of 3rd and 4th grade students studying in a unified classroom in Tekman district of Erzurum province in the 2023-2024 academic year. The application was carried out with the subject of "Force and Motion" in the science course and lasted for 5 weeks. In the study, academic achievement test, attitude towards science course scale and retention test were used as quantitative data collection tools; semi-structured interview form, researcher diary, observation and student diaries were used as qualitative data collection tools. Content analysis method was used to analyze the data obtained from observation, interview and diary analysis. Wilcoxon signed-rank ttest was used to analyze the quantitative data. As a result of the analysis, it was concluded that the flipped learning method had a positive effect on the academic achievement of the students and a significant difference emerged in the achievement test applied, the students developed a positive attitude towards the science course and the subjects learned with the application provided retention. It was concluded that students' interest and curiosity towards the school and the course developed, their awareness of responsibility increased, their social relations strengthened and more meaningful learning was provided. In addition, the students stated that they adopted the flipped learning method, that they liked the science course very much, that the application contributed to their lessons and that their communication with each other increased.
Reflections of flipped learning on science teaching in multigrade primary schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim