409 NUMARALI LİCE ŞER?İYYE SİCİLİ'NİN TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ (H.1311-1317/M.1893-1900 S.1-58) - YENİAY, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2023)
Çalışma konusu olarak seçtiğimiz 409 Numaralı Lice Şer?iyye Sicili, Hicri 15 Zilkaide 1311 / Miladi 18 Mayıs 1894 ile Hicri 15 Muharrem 1315 / Miladi 16 Haziran 1897 yılları arasında yer almaktadır. Sicil; Lice'nin sosyal, ekonomik, demografik, idari vb çeşitli bilgiler içermektedir. Çalışmamızda, öncelikle Lice hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Şer?iyye Sicilleri ve mahkemelerinin tanımı yapıldıktan sonra sicilin belge özetlerini daha sonra ise sicilin transkripsiyonunu verdik. Sonuç kısmı ile son bulmaktadır. 409 Numaralı Lice Şer?iyye Sicili içerik bakımından veraset, boşanma, alacak-verecek davaları, borç vb. Lice halkı arasındaki sorunları göstermektedir. Ayrıca Lice'de yaşayan halkın etnik ve dini yapısı hakkında bilgi vermektedir.

The Lice Şer?iyye Registry numbered 409, which we chose as the subject of study, is located between the years of Hijri 15 Zilkai 1311 / Gregorian 18 May 1894 and Hijri 15 Muharram 1315 / Gregorian 16 June 1897. The registy; It contains various information such as social, economic, demographic, administrative, etc. of Lice. In our study, first of all, general information about Lice is given. After the definition of Şer?iyye registers and courts, we gave the document summaries of the registry and then the transcription of the registry. It ends with the conclusion part. It ends with the conclusion part. In terms of content, the Lice Şer?iyye Registry No. 409 includes inheritance, divorce, cases of debt, debt, etc. It shows the problems among the people of Lice. It also gives information about the ethnic and religious structure of the people living in Lice.
Transcription and evaluation of Lice Şer?iyye Register no 409 (H.1311-1317/m.1893-1900 p.1-58
Keywords: Tarih