DİNAMOMETRELER İÇİN YENİ BİR KONTROL SİSTEMİ TASARIMI - ALTINÖRS, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi DİNAMOMLTRLLLR İÇİN YLNİ BİR KONTROL SİS TP, Mİ TASARIMI Ayhan ALTINÖRS Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 46 Dinamometreler, elektrik ve araç motorlarını test etmek için kullanılan elektrik yük makineleridir. Bu tezde, dinamometrelerin denetimi için iki ana yaklaşım detaylı olarak incelenmiştir. İlk yaklaşım, şaft hızı ölçülerek dinamometre için moment istemini oluşturmada kullanılan klasik Ters Model Yaklaşımıdır. Ters Model Yaklaşımının ayrık zaman analizi yapılarak bu yöntemin kararlılık ve gürültü problemi olduğu gösterilmiştir. Tezde incelenen ikinci yaklaşım, ters model yaklaşımındaki problemlerin üstesinden gelmek için geliştirilen Model Referans Hız İzleme (MRIİİ) yöntemidir. Son olarak, dinamometrenin moment istemi üzerindeki gürültüyü azaltmak için yeni bir dinamometre denetim yapısı önerilmektedir. Önerilen yöntem ve MRHİ yönteminin paralel olarak benzetimi (simulasyonu) yapılmış ve önerilen yöntemin etkinliğini gösteren benzetim sonuçlan alınmıştır.

IV ABSTRACT Master Thesis A NEW CONTROL SYSTEM DESING FOR DYNAMOMETERS Ayhan ALTINÖRS Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical Education 2001, Page: 46 Dynamometers are the electrical load machines which are used to test the electrical motors and engines. In this thesis, two main approaches to the control of the dynamometers have been analysed in details. The first approach is the Classical Inverse Model approach in which the shaft speed is measured and used to derive the reference torque for the dynamometers. The discrete time implementation of the Inverse Model approach has been analysed and it has been shown that this method has the stability and noise problems. The second approach analysed in the thesis is the Model Referance Speed Tracking (MRST) method which is developed to overcome the problems of the inverse model approach. Finally, a new dynamometer control structure is proposed to decrease the noise on the torque demand of the dynamometers. The proposed method and MRST method have been simulated in parallel and the simulation results showing the effectiveness of the proposed method have been presented.
A New control system design for dynamometers
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering