FUTBOL HAKEMLERİNİN SANAL DUYARLILIK VE MAĞDURİYETLERİNİN İNCELENMESİ - YILMAZ, İBRAHİM HALÜLLAH (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırmanın genel amacı klasman futbol hakemlerinin sanal duyarlılık ve futbol hakemliğinden kaynaklanan sanal mağduriyet düzeylerini bazı demografik değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye Futbol Federasyonu'nun profesyonel ve amatör liglerinde faal olarak görev yapan hakemler oluşturmaktadır. Örneklem grup ise Türkiye Futbol Federasyonu'nun profesyonel ve amatör liglerinde faal olarak görev yapan hakemlerden oluşmaktadır. Araştırmada Tanrıkulu ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen tek boyuttan oluşan 14 maddelik "Siber Zorbalığa İlişkin Duyarlılık Ölçeği" ve Arıcak ve arkadaşları (2012) tarafından tek boyuttan oluşan 24 maddelik "Siber Mağduriyet Ölçeği" kullanılmıştır. Örneklem grubunun, demografik değişkenler, hakemliğe ilişkin değişkenler ve internete ilişkin verilerin dağılımını ortaya koymak amacıyla frekans ve yüzdelik hesaplamalar yapılmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirmesinde; bağımsız iki değişken arasındaki ilişkiyi bulmak için t-testi, ikiden fazla bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi bulmak için tek yönlü varyans analizi ve farkın kaynağını bulmak için Tukey testi kullanılmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği ve gün geçtikçe yaygınlaşan kullanımı göz önüne alındığında, araştırmaya katılan hakemlerin sanal zorbalık eylemleri sonucunda karşı karşıya kalabilecekleri sorunların farkında oldukları görülmüştür. Bu tür durumlarda kişisel güvenliklerini sağlayabilecek bilinç düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, futbol hakemlerinin sanal duyarlılık seviyelerinin yeterli düzeyde olduğu, duyarlılık düzeyi yüksek olan hakemlerin mağduriyet düzeylerinin de düşük olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Futbol Hakemi, Sanal Duyarlılık, Sanal Mağduriyet, Sosyal Medya

The aim of this research is to investigate the levels of licensed football referees' cyber sensibility and their refereeing-related cyber victimization in terms of demographic variables. The universe of this research includes the referees who work in professional and amateur leagues of the Turkish Football Federation. The sample group consists of referees who were actively assigned to professional and amateur leagues . This research used the unidimensional "Cyberbullyıng Sensibility Scale" with 14 items developed by Tanrikulu and his colleagues (2012) and the unidimensional "Cyber Victimization Scale" with 24 items developed by Aricak and his colleagues (2012). In order to unpack the distribution of internet-related data, referee-related variables and demographic variables of the sample group, frequency and percentage calculations were conducted. For the evaluation of the data, t-test was used in order to find the relationship between two independent variables; one-way analysis of variance was used to find the relationship among more than variables; and Tukey test was used to find the source of the difference among independent variables. This research indicates that referees are very well aware of the potential problems that they can encounter due to cyberbullying, especially in the age of information and communication technology. The referees also have the consciousness and capability in order to protect their personal security. In conclusion, victimization levels of such referees are lower due to their sufficient cyber sensibility. Keywords: Football Referee, Cyber Sensibility, Cyber Victimization, Social Media
Investigation of football referees' cyber sensibility and victimization
Keywords: Spor