HACI ÖMER HÜDA-İ BABA'NIN ESERLERİ VE TASAVVUFİ GÖRÜŞLERİ - ARDA, KARANİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Kur'ân'ın ana konularından biride kıssalardır. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerim'de peygamberlerin, velilerin, ariflerin hayatlarından örnekler vererek bu kıssalârdan bizler için dersler verir. Bunlardan ibret ve dersler çıkarmamızı sağlar. Bütün bir ümmet, Resulü Ekrem'i ve Kur'ân'da geçen bu ulu'l azim insanların hayatını örnek almışlardır. İşte tasavvuf, Allah'a daha layık bir kul olmak için nefisle yapılan mücadelenin adıdır. Efendimiz'e benzeyerek İlâhi muradı yakalamak için nefisle mücadelelerinde zirve olmuş şahısların hayatlarını örnek alır. Bunun için dinini en güzel şekilde yaşayan bu insanların hayatları, ibadetleri, anlayışları merak edilmiş ve yaşamları incelenmiştir. Bizde bu çalışmamızda hayatını; zühd, takva ve irşad vazifeleriyle geçirmiş Hacı Ömer Hüdai Baba'nın hayatını, divanını ve tasavvufi anlayışını, nefisle mücadelelerini, kerametlerini, Kadirilik zikir ve usüllerini anlatmaya çalışarak; maddi ve manevi alanda eğitiminden istifade etmeye çalıştık. Hazırladığımız bu çalışmada hal ve sözleriyle, usul ve yöntemleriyle dünya ve ahiret mutluluğunun eğitimini veren, yetiştirdiği halifeleri ve talebeleriyle de büyük bir rehber ve mürşid olan Hacı Ömer Hüdai'nin Allah ve Resulüne olan bağlılığı ve sevgisi incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Allah, Resul, Kur'ân-ı Kerim, veli, arif, zühd, takva, irşad, tasavvuf, insan, Ömer Hüdai,

The one of the main topic of Koran is anecdotes. The high-minded Allah gives advises to us in Koran by giving examples of Prophat, Dervish, and Wise Humans' life.It provides us to take as a warning and profit from their experience.All religious community see Prophat, Sublime and Determined Human's life as a model We understand with the help of casting light on this subject that sufism is the name of struggle with desire in order to be more deserving human of Allah. Taking our Prophat as a model, it gives importance to human's life who reached the top by struggling with their soul in order to attain chant desire.Because of this, the insights worships and lifes of humans living their religious life exquisitely was wondered and their life was examined carefully. In this study, we try to benefit from the side of earthy and sentimental educatilon by expressing the life,divan,the insight of sufism,his soul struggle, miracles, dignity, allusion and process of Hacı Ömer Hüdai Baba who lived his life with the surrending the boons of life, abstinence from sin,and guidance. In this study, we examine the faithfulness and hearty of Hacı Ömer Hüdai who gives education about earth and day of judgement's happiness with the help of behaviour and speech, way and process and who was also a spiritual teacher and important guide by training coliphes and students. Key Words; Allah, Prophat, Koran Dervish, Wise Person, The surrending the the boons of life , The abstinence from sin, Guide , Sufism, Human, Ömer Hüdai
The life sufistic insight of Hacı Ömer Hüda-i Baba
Keywords: Din