Hücre Dışı Polimerik Maddeler - Gürtekin, Engin; Bulak, Selman; Taşkan, Ergin (My University, 2018)
Hücre dışı polimerik maddeler (HPM), mikroorganizmalar tarafından salgılanan, hücre parçalanmasından üretilenyüksek moleküler ağırlıklı kompleks bir polimer karışımından ve atıksudan adsorbe edilen organik maddelerdenoluşmaktadır. HPM’nin başlıca bileşenleri (karbonhidratlar, proteinler, hümik maddeler ve nükleik asitler) vekarakteristikleri (adsorpsiyon, biyolojik parçalanabilirlik ve hidrofiliklik/hidrofobiklik) mikrobiyal agregalarınözelliklerini önemli ölçüde etkilemektedir. HPM, çok kompleks özelliklere sahip olduğundan biyolojik atıksuarıtma tesislerindeki rollerini tam olarak anlamak için çok çalışma yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada;HPM’nin bileşenleri ve dağılımı, HPM’nin karakteristikleri, HPM üretimine etki eden faktörler, HPMekstraksiyonu, HPM analiz yöntemleri, mikrobiyal agregalarda HPM’nin rolü başlıkları altında HPM ayrıntılıolarak verilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Çevre Bilimleri