HAZAR İNCİ BALIĞI (ALBURNUS HECKELİ BATTALGİL, 1943)' NIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BAL, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmayla Hazar Gölü (Elazığ)'nde yaşayan Hazar inci balığı (Alburnus heckeli Battalgil, 1943)' nın büyüme özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, Şubat 2009-Ekim-2009 tarihleri arasında Hazar Gölü'nden toplanan 260 adet Alburnus heckeli Fırat Üniversitesi Balık Anatomisi laboratuarına getirildi ve incelendi. Öncelikle balıkların yaş, eşey, boy ve ağırlıkları belirlendi. Elde edilen verilerden, balığın yaş ve eşey kompozisyonu dağılımı, boy-ağırlık ilişkisi, yaş-ağırlık ilişkisi, yaş-boy ilişkisi, kondisyon faktörü, oransal büyüme, anlık büyüme ve von Bertalanffy büyüme denklemleri bulundu.İncelenen populasyonun 3?7 yaş grupları arasında dağılım gösterdiği tespit edildi. Tüm örneklerde % 54.23'ünü erkek % 45,77'sini dişi bireylerin oluşturduğu, erkek/dişi oranının 1,18/1 olduğu belirlendi. Veriler incelendiğinde en fazla bireyin 4. yaş grubunda (%43,5) olduğu bulundu.Balık örneklerinin ağırlıkları 4,00-13,80g (6,55±1,15g), standart boyları; 7,00-10,00 cm, (6,55 ±1,15cm), çatal boyları; 8,00-11,30cm, (8,14±0,47cm) ve total boyları; 8,98-12,40cm, (10,06±0,57cm) olarak ölçüldü.Balık örneklerinin ağırlıklarıyla boyları arasındaki ilişkinin logaritmik olduğu belirlendi. Ağırlık-total boy, ağırlık-çatal boy ve ağırlık-standart boy ilişkileri regrasyon denklemi sırasıyla Log(W)=-1,742+2,547Log(TL), R²=0,7338, Log(W)=-1,625+2,543Log(FL), R²=0,7418 ve Log(W)=-1,465+2,500Log(SL) R²=0,7335 olarak bulundu.Balıkların yaş-ağırlık ilişkisi doğrusal bulundu. Regrasyon deklemleri ise y=0,318x+5,057 (R²=0,979) olarak belirlendi. Balığın yaş-total boy ilişkisi de doğrusal olup, tüm bireyler için regrasyon denklemi y=0,162x + 9,311 (R²=0,994) olarak bulundu.Balık örneklerinin total boyu dikkate alınarak hesaplanan en düşük kondisyon faktörü değeri 3 yaş grubunda (0,629), en yüksek değer 5 yaş grubunda (0,642) bulundu. Tüm populasyonun ortalama kondisyon faktörü değeri ise 0,640 olarak belirlendi.Oransal ve anlık büyümenin balıkların erken yaşlarda yüksek olduğu, daha sonraki yıllarda büyümenin yavaşladığını görüldü.Çalışmada, Hazar Gölü Alburnus heckeli populasyonu von Bertanlanffy büyüme denklemleri; Wt=7,9791[1-e-0,2483(t+2,5024)] ve Lt=11,4342[1-e-0,1262(t+12,3531)] olarak bulundu. von Bertalanffy büyüme denklemleriyle hesaplanan balık ağırlığı ve balık boyu değerleri, ölçülen ağırlık ve boy değerlerine çok yakın bulundu.Anahtar Kelimeler: Hazar inci balığı, Alburnus heckeli , Hazar Gölü, Büyüme özellikleri

This study was aimed to determine the growth characteristics of Hazar bleak (Alburnus heckeli Battalgil, 1943) from Hazar Lake (Elazığ). For this purpose, total 260 Alburnus heckeli individuals were collected from Hazar Lake between February 2009 and October 2009. They were transferred Fırat University Fisheries Faculty Fish Anatomy laboratory and examined. Firstly age, sex, length and weight of them were determined. From data obtained, age and sex compositions, length-weight relationship, age-weight relationship, age-length relationship, condition factors, relative and instantaneous growth rates and von Bertalanffy growth equations were found.Age of the population examined was found between 3 and 7. Percentage of male and female in all fish samples were found 54.23% and 45.77% respectively. Male/female ratio was found as1.18/1. Data analyses showed that more number of individuals were in age groups 4 (43.5%).Weight, standard, fork and total lengths of fish samples were determined 4.00-13.80g (6.55±1.15g), 7.00-10.00cm (6.55 ±1.15cm), 8.00-11.30cm (8.14±0.47cm) and 8.98-12.40cm (10.06±0.57cm) respectively.A logarithmic relationship was found between weight and lengths of fish. The regression equations for weight-total length, weight-fork length and weight-standard length were determined as Log (W) = -1.742+2.547Log (TL) (R²=0.7338), Log (W) = -1.625+2.543Log (FL) (R²=0.7418) and Log (W) = -1.465+2.500Log (SL) (R²=0.7335) respectively.A linear relationship was determined between age-weight and age-length of fish. The regression equations for these relationships were found as y=0.318x+5.057 (R²=0.979) and y=0.162x + 9.311 (R²=0.994) respectively.The condition factors were calculated the lowest (0.629) in age group 3 and the highest (0.642) in age group 5. Mean condition factor value for all population was found as 0.640.The relative and instantaneous growth rates were higher in the early ages and slowed down in later ages of fish.von Bertanlanffy growth equations were found as Wt=7,9791[1-e-0,2483(t+2,5024)] for weight and Lt=11,4342[1-e-0,1262(t+12,3531)] for length of fish. The weights and lengths of fish calculated by means of von Bertanlanffy growth equations were found very close to real measured values.Key Words: Hazar Bleak, Alburnus heckeli, Hazar Lake, Growth charecteristics.
The investigatin of growth characteristics in Hazar bleak (Alburnus heckeli Battalgil, 1943)
Keywords: Balıkçılık Teknolojisi