DİJİTAL ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN EKONOMİYE ETKİLERİ: MEVCUT EĞİLİMLER, SEKTÖREL DİNAMİKLER VE POLİTİKA ÖNERİLERİ - BAKIRCI, CEREN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışması, dijital enerji teknolojilerinin ekonomiye olan etkilerini mevcut eğilimler, sektörel dinamikler ve politika perspektifleri çerçevesinde ele almaktadır. Dijitalleşmenin enerji sektöründe yarattığı dönüşümün yalnızca teknik bir yenilik olmadığı; aynı zamanda ekonomik büyüme, toplumsal refah ve çevresel sürdürülebilirlik hedefleriyle doğrudan bağlantılı olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma kapsamında, sanayi, ulaştırma, binalar ve tarım gibi temel sektörlerde dijital enerji teknolojilerinin kullanımı incelenmiş ve bu teknolojilerin enerji verimliliğini artırarak üretim maliyetlerini düşürdüğü, karbon salımlarını azalttığı ve rekabet gücünü yükselttiği belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca dijitalleşmenin işgücü piyasaları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Rutin ve düşük nitelikli işlerde istihdam kayıpları yaşanırken; veri bilimi, enerji analitiği, akıllı şebeke mühendisliği ve siber güvenlik gibi alanlarda yüksek nitelikli işgücüne olan talebin arttığı saptanmıştır. Bu durum, yaşam boyu öğrenme ve sürekli eğitim programlarının önemini artırmaktadır. Finansman boyutunda ise yüksek başlangıç maliyetleri, dijital enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılmasının önündeki en önemli engel olarak ortaya çıkmakta; bu engelin aşılması için finansal teşviklerin, uluslararası fonların ve kamu-özel sektör iş birliklerinin kritik rol oynadığı vurgulanmaktadır. Dijital enerji teknolojileri yalnızca enerji sektörünü dönüştüren bir unsur değil; ekonomik büyümeyi destekleyen, toplumsal kapsayıcılığı güçlendiren ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik eden stratejik bir araç olarak öne çıkmaktadır.

This thesis explores the economic impacts of digital energy technologies within the framework of current trends, sectoral dynamics, and policy recommendations. The findings reveal that digitalization in the energy sector is not merely a technical innovation but a multidimensional transformation directly linked to economic growth, social welfare, and environmental sustainability. The study investigates the adoption of digital energy technologies in key sectors such as industry, transportation, buildings, and agriculture, highlighting their potential to increase energy efficiency, reduce production costs, lower carbon emissions, and enhance competitiveness. Furthermore, the thesis analyzes the implications of digitalization for labor markets. While routine and low-skilled jobs are increasingly automated, the demand for highly qualified professionals in fields such as data science, energy analytics, smart grid engineering, and cybersecurity is growing significantly. This shift underlines the necessity of lifelong learning and continuous training programs to ensure workforce adaptability. From a financial perspective, high initial investment costs remain a key barrier to the widespread adoption of digital energy technologies. To overcome this, financial incentives, international funding mechanisms, and public–private partnerships are identified as crucial drivers of successful implementation. Digital energy technologies emerge as more than tools for energy sector transformation. They represent strategic instruments for fostering economic growth, strengthening social inclusiveness, and promoting environmental sustainability. The study emphasizes that the integration of digital solutions into national energy strategies will be essential for achieving long-term policy objectives such as net-zero emissions, energy security, and green growth.
The impact of digital energy technologies on the economy: Current trends, sectoral dynamics and policy recommendations
Keywords: Enerji