KISA KOLON TEŞKİLİNİN YAPI HASARLARINA ETKİSİ - Yön, Burak; Sayın, Erkut (Erciyes Üniversitesi, 2008)
Bu çalışmada, ülkemizdeki yapı stokunda sıkça karşılaşılan kısa kolon teşkilinin, yapıların taşıyıcı elemanlarında meydana getirdiği hasara etkisi incelenmiştir. Bu amaç kapsamında betonarme düzlem çerçeve olarak iki model tasarlanmıştır. Analizlerde kullanılan yapılardan birinin zemin ve birinci katlarında kısa kolon teşkili olduğu kabul edilmiştir. Hasar seviyeleri belirlenirken Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik (DBYBHY–2007) ‘deki doğrusal elastik hesap yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, aynı yapı sistemi için kısa kolonlu yapılarda meydana gelen hasar seviyelerinin kısa kolonu olmayan yapı sistemine göre daha fazla olduğu görülmüştür. Analizlerde Sap 2000 programı kullanılmıştır.

In this study, effect of short column formation frequently seen in our country's building stock is investigated on damage levels at load carrying members. For this aim two reinforced-concrete plane frame system is designed. One of the structures used in the analysis is assumed that has short column formation at ground and first floors. To determine the damage levels, linear elastic analysis method is used at Specifications for the Buildings to be Constructed in Earthquake Areas, 2007. According to obtained analysis results, structure which has short column is occurred more damage than structure which has not short column for the same structure system. SAP-2000 package program is used in the analyses.
EFFECT OF SHORT COLUMN FORMATION AT STRUCTURE DAMAGE