SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ İLETİŞİM BECERİLERİ İLE MEDYA OKURYAZARLIK BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÖZDEMİR, MİKAİL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı, Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının iletişim becerileri ile medya okuryazarlık becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada betimsel ilişkisel tarama modeline başvurulmuş, araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde Elazığ Fırat Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültelerinde öğrenim gören Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu evrenden seçilen 307 sosyal bilgiler öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılım sağlayan öğretmen adaylarından kadın katılımcıların medya okuryazarlığı ve iletişim beceri ölçeği ortalamasının erkek katılımcıların ortalamasına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. İletişim becerisi ölçeği ile medya okuryazarlığı ölçeğine göre Fırat Üniversitesinin ortalamasının diğer üniversitelere oranla en yüksek olduğu, 4. Sınıf öğretmen adaylarının da yine diğer katılımcılara oranla iletişim becerileri ile medya okuryazarlığı açısından bilgi ve becerilerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda bazı öneriler verilmiştir. Çalışmanın evren ve örnekleminin geniş bir alandan seçilmesi çalışmanın geçerliliği açısından güvenirliğin yüksek olmasına olanak sağlamıştır. Aynı şekilde araştırmada ilişkisel betimsel tarama modelinin seçilmesi araştırmadan elde edilen sonuçların akademik açıdan güçlü olmasına yardımcı olmuştur.

This study aims to examine the relationship between Social Studies teacher candidates' Communication Skills and Media literacy skills. The descriptive relational survey model was used in the research. The population of the study consists of Social Studies teacher students studying at the Education Faculties of Elazığ Fırat University, Adıyaman University and Muş Alparslan University in the 2020-2021 academic year. The sample of the study, on the other hand, consists of approximately 307 social studies teacher candidates who will be selected from this population. As a result of the research, it was seen that the average of women among the teacher candidates who participated in the study was higher than the average of men. According to the communication skills scale and the media literacy scale, it was understood that the average of Fırat University was the highest compared to other universities. Besides, it was observed that the knowledge and skills of fourth-grade teacher candidates in terms of communication skills and media literacy were higher than the others. Some suggestions were given as a result of the research. Choosing the population and sample of the study from a wide field allowed the reliability of the study to be high in terms of validity. Likewise, choosing the relational descriptive survey model in the research helped the results obtained from the research to be academically strong.
Research of the relationship between the social sciences teacher candidates' communication skills and their media literacy skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim