PRODUCTİON OF BİOCOMPOSİTE WİTH NANOFİBER USİNG ELECTROSPİNNİNG METHOD - AYDIN, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla, biyomalzemeler geniş çapta kullanım alanına sahip olmaya başlamıştır. HA ve benzeri biyoseramikler farklı alanlarda (estetik, ortopedi, diş hekimliği vb.) alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yapıların biyouyumlulukları yüksek olurken mukavemet özellikleri düşük değerlerdedir. Kullanılacak alanına ve miktarına bağlı olarak maliyeti yükselebilen yapılardır. Çalışma iki aşamadan ibarettir. Projenin birinci aşamasında, sığır kemiği kullanılarak doğal HA biyouyumlu ve biyoaktif seramik yapıları elde edilecektir. Sığır kemiği ve 100 mikrometre altı boyutlara indirilerek, kimyasal çökeltme yöntemi uygulanacaktır. Kimyasal çöktürme esnasında yüksek saflıkta orto fosforik asit (H3PO4) kullanılacaktır. Karışım 8 saat süresince karıştırılarak reaksiyonun tamamlanması sağlanacaktır. Biyoseramik tozlar, 850 °C da 4 saat kalsinasyon işlemi sonucunda ise HA elde edilecektir. Böylece doğal kaynaklar kullanılarak HA üretimi yapılmış olacaktır. Projenin ikinci aşamasında ise, polimerik kompoziti oluşturmak amacıyla farklı sistem parametreleri (şırınga iç çapı, voltaj, polimer çözelti sistemleri, şırınga ve toplayıcı tambur arası uzaklık, pompa hızı vb.) değiştirilerek atış yapılacaktır. Böylece nanolif membran yüzeyli biyomalzemelerin eldesi amaçlanmaktadır.

In order to improve the quality of life, biomaterials have become widely used. Apatitic calcium phosphates are bioceramic. Hydroxyapatite and its derivatives are used to create new bone cells in aesthetics, orthopedics and dentistry. Apatitic structures have high biocompatibility but poor mechanical properties. Synthesis of apatitic structures is high cost because it requires advanced technologies. The study consists of two stages. In the first phase of the project, natural HA biocompatible and bioactive ceramic structures will be obtained using bovine bone. Bovine bone will be reduced to less than 100 micrometers and a chemical precipitation method will be applied. In this method, the Ca / P ratio will be adjust to stoichiometric ratios of 1.5 for HA structures. High purity ortho phosphoric acid (H3PO4) will be used during chemical precipitation. HA bioceramic powders will be respectively obtained using calcination process for 4 hours at 450 ° C and using calcination process for 4 hours at 450 ° C. In the second phase of the project, biocomposites will be produced by changing production parameters and using electrospinning method. Thus, it is aimed to obtain biomaterials with nanofiber membrane surface.
Elektrospinning yöntemiyle nanolifli biyokompozit üretimi
Keywords: Dermatoloji; Biyomühendislik; Makine Mühendisliği