İLKÖĞRETİM 5. VE 6.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME SİTİLLERİNİN BELİRLENMESİ VE AKADEMİK BAŞARI İLE İLİŞKİSİ (MALATYA VE ELAZIĞ İLLERİ ÖRNEĞİ) - KOÇ, SEVDA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Araştırma 2008-2009 öğretim yılı içerisinde, Malatya'da 13, Elazığ'da 14 ilköğretim okulunda okuyan beşinci ve altıncı sınıftaki 930'u kız, 932'si erkek öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, ilköğretim beş ve altıncı sınıf öğrencilerinin öğrenme stillerinin akademik başarı ile ilişkisini belirlemek için yapılmıştır. Bu ilişkinin belirlenmesi için genel tarama yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi yansız kümeleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek amacıyla Kanadlı ve Summak tarafından güvenirlik çalışması yapılmış `'Kolb Öğrenme Stili Envanteri'' ile araştırmacı tarafından hazırlanan 17 maddelik ?Kişisel Bilgiler Formu? kullanılmıştır. Beş ve altıncı sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını belirlemek amacıyla dört ve beşinci sınıftaki ağırlıklı yılsonu notlarının ortalaması e-okul yönetim bilgi sisteminden alınmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, öğrenme stillerinin akademik başarı seviyesinin önemli bir yordayıcısı olup olmadığını tespit etmek için çoklu regresyon analizi, öğrencilerin öğrenme stilleri arasında akademik basarı açısından anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla ki-kare analizi, öğrencinin öğrenme biçimleri ile demografik ve sosyo-kültürel özellikleri arasında anlamlı bir ilişkiyi belirlemek amacıyla da t-testi ve varyans analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin `'pekiyi ve iyi'' derecelerinin büyük bir kısmının değiştiren öğrenme stilini olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Demografik ve sosyo-kültürel özellikler yönünden cinsiyet, baba, mesleği, anne-baba eğitimi, gelir, ders çalışma saati, plan, okuyan kardeş, çalışma odası, bilgisayar, anaokulu, doğduğu yer ile öğrencilerin öğrenme biçimlerinin ortalama ölçek puanları arasında anlamlı ilişki bulunurken, öğretmen, ev ödevi yardımı, ulaşım, bakımla ilgilenme ile öğrenme biçimleri ortalama ölçek puanları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.Anahtar Kelime: Öğrenme, Bellek, Stil, Öğrenme Stili, Akademik Başarı

This research was carried out on 930 girls and 932 boys attending the fifth and sixth grades in 13 and 14 elementary schools in Malatya and Elazığ, respectively, during the education year 2008-2009. Aim of this research is to determine the relationship between learning style of the students attending the fifth and sixth grades in elementary education with academic success. The model used for the research is relational scanning. Research sample was selected by means of unbiased grouping. Reliability of the study was checked by Kanadlı and Summak by using the `?Kolb Learning Style Inventory? and the 17-item ?Personal Information Form? developed by the researcher in order to identify learning styles of the students in the research. Weighted year-end average grades of the participants were obtained from the e-School Management Information System to determine academic success of the students. Multiple regression analysis was applied to identify whether learning styles are important items explaining the academic success level, chi-square analysis was used to determine whether there is a significant difference between students? learning styles in terms of academic success, and finally t-test and variance analysis was applied to identify a significant relation between students? learning styles and their demographic and socio-cultural features. As a result of the research; it was seen that specific learning styles became decisive in majority of the students? `excellent and good? grades. While a significant relation was found between demographic and socio-cultural features such as sex, father, occupation, parents? education level, income level, studying hours, schedule, number of studying siblings, studying room, computer, kindergarten, place of birth and average scale points regarding students? learning styles, such a significant relation was not found between teacher, homework assistance, transportation, interest in care and average scale points regarding students? learning styles.Key Words: Learning, Memory, Learning Style, Learning Style, Academic Success.
İdentifying learning styles of students attending the 5th and 6th grade of elementary education and its relation with academic success (example of Malatya and Elazığ provinces)
Keywords: Eğitim ve Öğretim