BİT'in Öğrenme Öğretme Sürecine Entegrasyonu ve Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Modeline Eleştirel Bir Bakış - Koçak, Yasemin Usluel; Özmen, Büşra; Çelen, Fatma Kübra (My University, 2015)
Bilgi   ve   iletişim   teknolojilerinin   (BİT)   öğrenme   ve   öğretme   sürecine   entegrasyonuna   ilişkin  araştırmalarda  en  fazla  yararlanılan  modelin  Teknolojik  Pedagojik  İçerik  Bilgisi  Modeli  (TPİB)  olduğu  belirlenmiştir.   Model;   teknolojik   bilgi,   pedagojik   bilgi,   içerik   bilgisinin   TPİB   üzerinde   doğrudan   ve  pozitif   yönde   etkili   olduğunu   ileri   sürmektedir.   Bu   çalışmada,   entegrasyon   sürecinde   TPİB'in   temel  alındığı   araştırmaları   irdeleyerek   model,   hipotezleri   ve   sürecin   eleştirel   bir   bakış   açısıyla  değerlendirilmesi   amaçlanmıştır.   Bu   doğrultuda,   betimsel   tarama   yöntemiyle   Web   of   Science  veritabanında   2003--2013   yılları   arasında   eğitimde   teknoloji   entegrasyonu   konusunda   TPİB'i   temel  alan  çalışmalara  ulaşılmış  ve  analiz  edilmiştir.  Tarama  ölçütlere  uyan  75  araştırma  makalesi  çalışmaya  dâhil  edilmiştir.  Makaleler;  yıl,  ülke,  yayınlandığı  dergi,  kullanılan  yöntem  ve  çalışma  grubu  açısından  betimlendikten  sonra,  çalışmanın  bağlamı  ve  araştırma  sonuçları  açısından  içerik  analizi  yöntemiyle  çözümlenmiştir.   Analiz   sonucunda   model   içinde   yer   alan   ögeler   ve   bu   ögelerin   etkileşimi   ile   ilgili  hipotezler  konusunda  alanyazında  çelişkili  bulgulara  ulaşıldığı  dikkati  çekmiştir.  Bu  sınırlılıkta  modelin  içerik  ögesinin  önemli  bir  payının  olduğu  ifade  edilebilir.  Oysa  entegrasyon  sürecinin  politik  sistem,  ekonomik   sistem   gibi   sistemle   ilgili   unsurlar   ile   inanç,   özdüzenleme,   motivasyon   gibi   bireyle   ilgili  unsurlar  ve  bunların  birbirleriyle  etkileşimi  ile  ilişkili  olduğu  ortaya  konulmuştur.    Buradan  hareketle,  entegrasyon  sürecinin  TPİB  modelini  temel  alarak  açıklanmasına  yönelik  araştırmaların  tekrarlanması  yerine,  süreci  içerik  bilgisinden  bağımsız  olarak  ele  alan,  birey  ve  sistem  etkileşimine  odaklanan  farklı  modelleme   çalışmalarına   gidilmesinin   öğretim   teknolojisi   alanına   ve   uygulamaya   daha   fazla   katkı  getirebileceği  ileri  sürülebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları