TBMYO ÖĞRENCİLERİNİN İŞ GÜVENLİĞİ ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - KİZİRGİL, GÖKÇEN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Geleceğin teknikerleri, iş sağlığı ve güvenliği bakımından haklarını ve sorumluluklarını öğrendiklerinde, iş güvenliği bilincine sahip olduklarında, hem kendi mesleki sağlık ve güvenliklerini koruyup geliştirebilecek, hem de mahiyetinde kendine bağlı olarak çalışanların mesleki sağlık ve güvenliklerini daha iyi koruyabileceklerdir. Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği bakımından iyi bir karneye sahip değildir. Özellikle iş kazaları sonucu ölümlerde Avrupa birincisi, Dünya'da ise üçüncü sırada yer almaktadır. İş kazalarının yoğun olarak gerçekleştiği sektörler çoğunlukla mesleki ve teknik sektörlerdir. İş kazalarının azaltılması ile ilgili çalışmalarda İSG eğitimi ve İSG kültürünün artırılması önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kültürü konusunda eğitmeye ve bilinçlendirmeye yönelik yeterli çaba sarf edilmemektedir, ayrıca gerek orta gerekse üniversite eğitiminde İSG eğitimine gereken önem verilmemekte olup, mezun olan öğrenciler İSG konusundaki eksikliklerini çalışma ortamlarında fark edebilmektedirler. Ülkemizde işyerlerinin yaklaşık yarısı KOBİ ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. Özellikle büyük çaplı kurumsallaşmış işletmelerde İSG eğitimi ve kültürüne her ne kadar önem verilse de bu durum küçük ve orta ölçekli işletmelerde çoğunlukla görülmemektedir. Bu çalışmaya, çalışma hayatında tekniker statüsünde çalışacak Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri dahil edilmiştir. Bu amaçla öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği algıları ölçülüp değerlendirilmiş, bu yapılırken de öğrencilerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın temel amacı, Fırat Üniversitesine bağlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda okuyan öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği algılarının belirlenmesidir. Araştırmanın evreni 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Fırat Üniversitesi'ne bağlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda okuyan tüm öğrencilerden oluşmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 16 ön lisans programı bulunmakta ve toplam kayıtlı öğrenci sayısı 2367 kişidir. Araştırmanın evreni TBMYO'da okuyan öğrencilerdir(2367 kişi). Örneklem olarak 500 kişi planlanmış, o gün okulda olan tüm bölümlerden öğrenci sayısı 398 kişi mevcut olduğundan tüm öğrencilere de anket uygulanmış, hiç kimse anket cevaplamayı reddetmemiştir.

The technicians of the future will be able to protect and improve their occupational health and safety as well as their occupational health and safety when they learn their rights and responsibilities in terms of occupational health and safety and have occupational safety consciousness. Our country does not have a good business health and safety. Especially in the aftermath of work accidents, it is the first in Europe and third in the World in deaths. The sectors in which occupational accidents are intensively carried out are mostly the vocational and technical sectors. Increasing the number of OHS training and OHS cultures is an important part of work related to the reduction of occupational accidents. Not enough effort is made to educate and raise awareness about health and safety culture in our country, and the importance of OHS training in middle and university education is not given importance and graduates can realize their deficiencies in OHS environment in working environments. Nearly half of our workplaces in our country are SMEs and medium-sized enterprises. Although OHS education and culture are of particular importance, especially in large institutionalized enterprises, this is often not seen in small and medium-sized enterprises. Students from Technical Sciences Vocational Schools who will work in the technician status in the working life have been included in this study. For this purpose, the perceptions of occupational health and safety of the students were measured and evaluated. In this process, students were tried to create awareness about occupational health and safety. The main aim of our work is to determine the health and safety perceptions of the students studying at Vocational School of Technical Sciences at Firat University. The universe of the research consists of all the students who study at the Vocational School of Technical Sciences at Firat University in the 2017-2018 education year. Technical Sciences Vocational School has 16 associate degree programs the total number of enrolled students is 2367 persons. The universe of the research is the primary education students at TBMYO (2367 students). A sample of 500 people was planned. Since there were 398 students from all departments in the school that day, a questionnaire was applied to all the students, and no one refused to answer the questionnaire.
Evaluation of job security perceptions of TBMYO students Fırat University example
Keywords: Sağlık Kurumları Yönetimi; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri