Use of Microorganisms in Cancer Therapy - Geçkil, Süleyman Aydin Hikmet; Çaylak, Emrah; Kılıç, Nermin (Fırat University, 2004)
In the last decade the progress in biochemistry, molecular biology, and bacteriology caused a great deal of attention to be paid for the use bacteria in cancer therapy. Some applications in this area are the use of bacteria as sensitising agents for chemotherapy, as vectors for gene therapy and as delivery agents for anticancer drugs. In this field, especially Escherichia coli genes and enzymes have been the targets for pro-drug approaches to cancer therapy where inert pro-drugs can be converted to highly active species in vivo. Moreover, IL-4 fused with Pseudomonas exotoxin has been applied directly into malignant brain tumours and binds with high affinity to IL-4 receptors not present on normal brain cells an approach by which major part of the tumour is destroyed without harming the normal brain tissue. This review is focused on the anticancer agents of microorganism origin that are used to treat some cancer types

Son on yılda biyokimya, moleküler biyoloji ve bakteriyolojideki ilerlemeler, bakterilerin antikanser ajan olarak kullanımının yanı sıra, antikanser ilaçların verilmesinde kemoterapiye duyarlı ajan ve gen tedavisi için vektör olarak kullanımına kadar kullanışlı bir çok yönlerini ortaya koymuştur. Bu alanda özellikle Escherichia coli genleri ve enzimleri, kansere karşı vücut dışında etkisiz olan fakat vücut içinde oldukça aktif türlerine dönüşebilen ön-ilaç uygulamalarında yer almaktadır. Ayrıca Pseudomonas ekzotoksinlerine konjuge edilmiş IL-4, direkt olarak malignant beyin tümörlerine uygulanmış ve normal beyin hücreleri haricindeki hücrelerin IL-4 reseptörlerine yüksek afinite ile bağlandığı görülmüş ve böylece normal beyin dokusuna zarar vermeden tümörün büyük bir kısmının tahrip edildiği saptanmıştır. Bu derleme, bazı kanser tiplerinin tedavisi için kullanılan bakteriyel orijinli antikanser ajanlar üzerine odaklanmıştır.
Mikroorganizmaların Kanser Tedavisinde Kullanımı