Poşet üretim endüstrisi atıksularının karakterizasyonu ve arıtılabilirliği - Hasar, Halil; İpek, Ubeyde; Arslan, E. Işıl (My University, 2001)
Bu çalışmada, poşet üretim sanayi atıksularının özellikleri ve fızikokimyasal olarak arıtılabilirliği incelenmiş, bu atıksuların kirlilik yükü bakımından oldukça değişken olduğu gözlenmiştir. Deneysel çalışmaların neticesinde optimum koagülant dozu $(Al_2(SO_{4})_3$ ve $FeCl_3$ 300 ppm olarak bulunmuştur. $(Al_2(SO_{4})_3$ ile yapılan koagülasyon sonucunda %65-67 ve$FeCl_3$ ile yapılan koagülasyon sonucunda ise % 64- 67 oranında KOİ giderimi sağlanmıştır. AKM konsantrasyonu optimum koagülant dozunda 15 mg/l'e kadar düşürülmüştür. Koagülant yardımcısı olarak kireç kullanımı sonucunda kirecin KOİ giderimine katkıda bulunmadığı, AKM kosantrasyonunu <5 mg/l seviyesine kadar düşürdüğü görülmüştür. Koliform bakteri sayısı, > 16 000 adet/100ml'den alum+kireç ile 7-40 adet /100ml ve demir (III) klorür+kireç ile 21 -22 adet / 100 ml'e kadar düşürülmüştür.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği