HBe Ag-Negatif Kronik Hepatit B Hastalarında Serum Miyeloperoksidaz Düzeylerinin İnflamatuar Hasardaki Yeri - Şenol, Arzu; Balin, Mehmet (My University, 2024)
Amaç: Hepatit B virüsü, dünyada yaklaşık 350 milyon kişide görülmekte ve yılda bir milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulmaktadır. Miyeloperoksidaz, nötrofil ve monositlerin aktivasyonu sırasında oksidatif ürünler oluşturan bir hem proteinidir. Bu ürünler, doku hasarı sürecinde yer alır. Bu çalışmada, HBe Ag negatif kronik hepatit B hastalarında, serum miyeloperoksidaz düzeyini ölçmek ve bu parametre ile biyokimyasal bulgular arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Aralık 2017-Temmuz 2019 arasında Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine başvuran HBe Ag negatif kronik hepatit B’li 70 hasta ve herhangi bir kronik hastalığı olmayan 50 kontrol grubu alınmıştır. Serum miyeloperoksidaz düzeyleri, ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Kronik hepatit B hastalarının yaş aralığı 41.9±1 ve 31’i kadın, 39’u erkek iken, kontrol grubunun yaş aralığı 39.5±9 ve 22’si kadın 28’i erkek olarak belirlenmiştir. Serum miyeloperoksidaz düzeyleri, kontrol grubunda, HBeAg negatif kronik hepatit B hastalarından yaklaşık %2 daha düşük ve istatistiksel anlamlı saptanmıştır (p=0.001). Sonuç: Miyeloperoksidaz düzeyinin kontrol grubunda kronik hepatit B hastalarından düşük olması, karaciğer inflamasyonu, doku hasarında bu enzimin önemli rol oynadığını gösterebilir. Miyeloperoksidaz serum düzeylerinin belirlenmesi, hastalık progresyonunun takibinde yararlı bir biyobelirteç olabilir.
Keywords: Miyeloperoksidaz; HBe Ag negatif kronik hepatit B; karaciğer inflamasyonu