TÜRKİYE ÜZERİ İÇİN HF BANDINDA KULLANILABİLİR FREKANSLARIN BELİRLENMESİ - ASLANER, AZİZE (Fırat Üniveristesi, 2005)
ÖEET Yüksek Lisans Tezi İYONKÜRE ÜZERİ İÇİN HF BANDINBA KULLANILABİLİR FREKANSLARIN BELİRLENMESİ Azize ASLANER FIRAT Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 51 Yüksek Frekans ( HF ) bandı ( 3- 30 ) MHz aralığını kapsar ve iyonküreden yansıyabilecek en yüksek frekans bandıdır. îyonküre parametrelerine bağlı olarak kullanılabilir frekans aralığı günlük, mevsimsel ve coğrafik konuma bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı haberleşecek tarafların belirli bir zaman aralığı için kullanılabilir frekans aralığını belirlemesi gerekir. Bu aralığın belirlenmesi için gerekli parametreler Kullanılabilir Maksimum Frekans ( MUF ) ve Kullanılabilir Minimum Frekans ( LUF ) olarak adlandırılır. Bu tez çalışmasında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinde ölçülen iyonküre plazması için kritik frekans değerleri, Secant Kanunu kullanılarak MUF değerleri hesaplandı. Elde edilen değerler günlük ve mevsimsel olarak incelendi. Neticede görüldü ki, iyonküreye gönderilen emd'nın frekansı MUF' tan daha büyük olursa dalga iyonküreyi delip geçer Yer'e geri dönmez. Eğer dalganın frekansı LUF' tan daha düşükse dalga iyonkürenin D tabakası tarafından soğrulur. Dalganın Yer'e geri dönebilmesi için dalga frekansının kullanılabilir frekans aralığında olması gerekir. Anahtar Kelimeler: İyonküre, Yansıma, Kritik Frekans, MUF, LUF VHI
The determination of usable frequencies in HF band over Turkey
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği