Erken doğum tehdidi olgularında ritodrinin sadece intravenöz verilmesi ile intravenöz tedavisinden sonra oral idame uygulamalarının karşılaştırılması - Kumru, Selahattin; Gürateş, Bilgin; Parmaksız, Cem (My University, 2004)
AMAÇ: Erken doğum tehdidi (EDT) olgularında intravenöz ritodrin ile kontraksiyonların baskılanmasından sonra oral ritodrin verilmesinin etkinliğinin, hiç tedavi verilmemesi ile karşılaştırılması.MATERYAL ve METOD: Çalışma, Ocak 2003-Aralık 2003 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Obstetrik Bölümü'nde gerçekleştirildi. EDT tanısıyla yatırılarak intravenöz ritodrin ile uterus kontraksiyonları baskılanan 38 gebe, rastgele 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba (ritodrin IV, n=18) hiçbir idame tedavisi uygulanmadı. İkinci gruba (ritodrin IV+PO, n=20) ise oral ritodrin (Prepar® tablet) (toplam 60-120 mg/gün) verildi. İlave olarak tüm hastalara tokolitik tedaviye ilave olarak betametazon verildi. Tedavinin başlangıcından doğuma kadar geçen süreler (kazanılan süreler) ile yenidoğanların demografik özellikleri ile APGAR skorları not edildi. İstatistiksel değerlendirme için gerektiğinde bağımsız örnekler t ve ki-kare testleri kullanıldı. p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi.BULGULAR: Gruplar, demografik özellikleri bakımından benzerdi. Doğuma kadar kazanılan süre ritodrin IV+PO grubunda, ritodrin grubundan daha fazlaydı (p<005). Diğer tüm klinik ve perinatal sonuçlar, gruplar arasında farklı bulunmadı (p>0.05).SONUÇ: EDT olgularında ritodrin uterus kontraksiyonlarını baskılayabilmektedir. İntravenöz tedavi ile kontraksiyonların baskılanmasından sonra oral idame ritodrin verilmesi doğuma kadar geçen süreyi uzatabilmektedir. Ancak ritodrin IV+ PO grubundaki kazanılan süre uzamasının perinatal sonuçları iyileştirdiği gösterilememiştir. Daha büyük hasta gruplarında yapılacak çalışmaların, konunun daha da aydınlatılmasına katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Keywords: Prematüre doğum; Ritodrin; Tokoliz; Tokolitik ajanlar