AKUT İNME TANISI ALAN HASTALARDA TEDAVİ ÖNCESİ GHRELİN VE OBESTATİN DÜZEYLERİ - ŞEYHANLI, EYYÜP SABRİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
İnme, kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölümün üçüncü nedeni olup sekel bırakıcı bir hastalıktır. Acil servise inmeyle gelen hastaların erken teşhis ve tedavisi ile bu hastalığın mortalite ve morbidite üzerine etkileri azalmaktadır. Obestatin ile ghrelin peptid hormonlar olup, besin ve enerji kullanımı ile iştahı düzenlemektedirler.Bu çalışmadaki amacımız yeni tanı almış stroklu hastalarında; tedavi öncesi serum ve idrar ghrelin ile obestatin seviyelerini belirlemek; parametreler arasındaki olası ilişkiyi saptamaktır.Bu çalışma acil servisimize akut inme nedeniyle başvuran 30 hasta ve 30 sağlıklı kontrol grubu ile ileriye yönelik olarak yapıldı. Hasta grubu; acil serviste anamnez, fizik muayene, BBT, Karotis doppler, MR, difüzyon MR ile tanı konulan hastalardan oluşturuldu. Hastalardan ve kontrol grubundan, ghrelin ve obestatin analizi için 1 ml serum ve 2 ml idrar örnekleri alındı. Alınan örnekler -80°C'de saklandı. Bu örneklerden açil ghrelin, deaçil ghrelin ve obestatin düzeyleri çalışıldı.Serum açil ve deaçil ghrelin düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p ? 0.05). İdrar açil ghrelin düzeyleri açısından hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0.01). Serum obestatin düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p=0.001).Bizim çalışmamız bu konudaki ilk çalışma olması nedeniyle önemlidir. Ancak idrar ve kan ghrelin ve obestatin düzeylerinin acil servislerde inmenin tanı markerı olarak kullanılıp kullanılamaması konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar kelimeler: Strok, ghrelin, obestatin, acil servis

Stroke is the third reason of the deaths following heart diseases and cancer with leaving disability. Early diagnose and treatment of the patients with stroke in emergency service reduces the impact of this disease on mortality and morbidity. Obestatin and ghrelin are peptide hormones regulating food and energy usage and appetite.The aim of this study was to define pretreatment blood and urine levels of ghrelin and obestatin in patients with newly diagnosed stroke and to determine the relationship between parameters.Thirty patients presented with stroke in emergency service and a group of volunteers consisting of 30 individuals were included in the study. The patient group, the emergency department medical history, physical examination, CT, Carotid Doppler, MRI, diffusion MRI diagnosed patients was created. Patients and control group, serum (3 cc) and urine (2-3 cc) samples were collected for analysis of ghrelin and obestatin. Samples were saved at -80°C. Acyl ghrelin, deacyl ghrelin and obestatin levels were studied from blood and urine samples.No statistically significant difference was found between serum acylated, deacylated ghrelin levels of two groups (p>0.05). Statistically significant difference was found between urine acylated ghrelin levels of patients (stroke group) and control group (p<0.01). There was a statistically significant difference between blood obestatin levels of two groups (p=0.001).The importance of our study is due to being the first study on this issue. However more studies are needed determine the usefulness of blood and urine obestatin and ghrelin levels as a diagnostic marker in stroke.Key words: Stroke, ghrelin, obestatin, emergency department
Pretreatment ghrelin and obestatin levels in patients with acute stroke
Keywords: İlk ve Acil Yardım