MEKANİK TROMBEKTOMİ HASTALARINDA PROGNOZA ETKİ EDEN FAKTÖRLER - ERTEN, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2020)
İskemik inme tüm dünyada en sık görülen inme tipidir. Akut iskemik inme tedavisinde vazgeçilmez bir yeri olan endovasküler tedavi ile ilgili bilgilerimiz son 3 yıl zarfında hızlı bir değişim göstermiştir. Umut kırıcı ve negatif sonuçlanan ilk çalışmaların ardından peş peşe gelen olumlu sonuçlar, endovasküler tedavinin yerini artık geri dönülmez bir şekilde sağlamlaştırmıştır. Bu çalışmada; akut iskemik inme tedavisinde mekanik trombektomi işleminin etkinliği ve başarılı sonuca etki eden faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmada Mayıs 2016 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastahanesi'nde akut iskemik inme nedeniyle endovasküler tedavi uygulanmış hastalar, demografik özellikleri, başvuru saati, NIHS skoru, başvuru kliniği, başvuru kan şekeri ve kan basıncı, işlem öncesi BT anjio kollateral durumu, işlem sonrası rekanalizasyon oranları, parankimal hemoraji varlığı, TOAST sınıflaması ve 3.-6.ay modifiye Rankin skorları açısından retrospektif olarak değerlendirilerek kayıt altına alındı. Hastaların mekanik trombektomi işlemi öncesi çekilen BT Anjıografik kollateral durumları, mTAN skoru baz alınarak değerlendirildi. Kollateral skor ile olumlu klinik sonuç (mRankinS 0-2) ve ravaskülarizasyon başarısı arasındaki ilişkiyi analiz etmek için ki-kare istatistiksel analizi kullanılmıştır. 39 hastanın 23 (%59)'ünde, işlem sonrası başarılı (TICI 2b-3) rekanalizasyon sağlandı. 24 (%61,5) hastada TAN (2-3) iyi kollateral mevcuttu. İyi rekanalize olan 23 hastanın %82'si (n:19) TAN (2-3) iyi kollaterale sahipti. mTAN skoruna göre değerlendirilen iyi kollaterali olan hastalar ile rekanalizasyon başarısı arasında anlamlı ilişki saptandı (p:0,012<0,05) Aynı zamanda hastaların mRANKIN skoru değerlendirilerek yapılan 6.ay takiplerinde mTAN skoru iyi olan hastalar da, fonksyonel bağımsızlık oranları daha yüksekti ( p:0,007<0,05) Hastaların başvuruda eşlik eden kronik hastalıkları ile kollateral durumu arasında anlamlı ilişkinin olduğu tek durum atrial fibrilasyondu. Sonuç olarak BT Anjıografide iyi kollaterali olan akut iskemik inme geçiren hastalar, başarılı bir rekanalizasyona ve fonksyonel bağımsızlığa sahip olur. Anahtar Kelimeler: Endovasküler tedavi, serebral kollateral durum, iyi klinik sonuç

Ischemic stroke is the most common type of stroke in the world. Our knowledge of endovascular treatment, which is an indispensable place in the treatment of acute ischemic stroke, has changed rapidly over the last 3 years. The successive positive results following the disappointing and negative initial studies have now irrevocably strengthened the place of endovascular therapy. In this study; We aimed to evaluate the effectiveness of the mechanical thrombectomy procedure and the factors affecting the successful outcome in the treatment of acute ischemic stroke. In the study, patients who had undergone endovascular treatment due to acute ischemic stroke in Fırat University Hospital between May 2016 and May 2019, demographic characteristics, application time, NIHS score, application clinic, application blood sugar and blood pressure, pre-procedure CT angio collateral status, post-procedure recanalization rates, parenchymal hemorrhage presence, TOAST classification and 3rd-6th month modified Rankin scores were evaluated retrospectively and recorded. CT Angiographic collateral conditions of the patients, which were taken before the mechanical thrombectomy procedure, were evaluated based on the mTAN score. Chi-square statistical analysis was used to analyze the relationship between collateral score and positive clinical outcome (mRankinS 0-2) and success in ravascularization. In 23 (59%) of 39 patients, successful (TICI 2b-3) recanalization was achieved after the procedure. 24 (61.5%) patients had good collateral TAN (2-3). 82% (n: 19) of 23 patients who were well recanalized had TAN (2-3) good collateral. A significant correlation was found between patients with good collateral evaluated according to the mTAN score and the success of recanalization (P = 0.012 <0.0) At the same time, the patients with mTAN score at 6th month follow-up by evaluating the mRANKIN score of the patients had higher functional independence rates (p: 0.007 <0.05) Atrial fibrillation was the only case in which there was a significant relationship between the chronic diseases accompanying patients and their collateral status. As a result, patients with acute colchemia acute ischemic stroke on CT Angiography have successful recanalization and functional independence. Keywords: Endovascular treatment, cerebral collateral condition, good clinical outcome
Factors affecting prognosis in mechanical thrombectomy
Keywords: Nöroloji