Artan yüke karşı yapılan egzersiz testi sırasında kardiyopulmoner ve metabolik cevapların aerobik ve anaerobik egzersiz bölgelerinde karşılaştırılmalı olarak belirlenmesi - Karakelle, Nida Aslan; Özçelik, Oğuz (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; artan yüke karşı yapılan egzersiz testi sırasında aerobik ve anaerobik egzersiz bölgelerindeki solunum, kalp ve metabolikparametrelerin karşılaştırılmalı olarak araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 24 sağlıklı erkek (yaş: 19.7 ± 1.87 yıl) denek katıldı. Denekler iş gücü 15 W/dk olarak artırılan egzersiz testini yoruluncayakadar devam ettiler. Metabolik asidin artmaya başladığı noktayı tanımlayan anaerobik eşik, aerobik V-slope metodu ile hesaplandı ve anaerobikegzersiz bölgelerinin ayırımında kullanıldı. Deneklerin egzersiz testleri sırasında akciğer gaz değişim ve metabolik parametreleri gaz ölçüm cihazı kullanılaraksolunumdan solunuma hesaplandı.Bulgular: Maksimal egzersizde ve AE’de ki iş gücü ile O2 alım değerleri 233±30 W ve 156±25 W ile 2.96±0.28 L/dk ve 2.02±0.20 L/dk olarak bulundu.Aerobik ve anaerobik bölgelerdeki ortalama O2 alım değerleri sırasıyla 1.291±0.18 L/dk ve 0.924±0.16 L/dk olarak bulundu (p< 0.001). Buna karşılık CO2atım değerleri ise AE egzersiz bölgesinde 1.301±0.16 L/dk ve anaerobik egzersiz bölgesinde 1.631±0.31 L/dk olarak bulundu (p< 0.001). Aerobik egzersizbölgesinde 1 W iş gücü için 270.8±37 ml solunum gerekirken anaerobik egzersiz bölgesinde ise 685.4±180 ml gerekmektedir (p< 0.001). Kalp atım hızı,aerobik egzersiz bölgesinde 1 W iş gücü için 2.61±0.6 atım/W gerekirken anaerobik egzersiz bölgesinde ise 2.24±0.5 atım/W gerekmektedir (p< 0.03).Sonuç: Egzersiz sırasında metabolizmadaki aerobikten anaerobiğe değişim ile aerobik ve anaerobik O2 alım, CO2 atılım, solunum ve kalp atım cevaplarıarasında anlamlı farklılık gözlendi. Aerobik ve anaerobik egzersiz bölgelerindeki kardiopulmoner ve metabolik cevapların değerlendirilmesi aerobik fitnes seviyesi ile ilgili önemli bilgiler sağlamaktadır.
Keywords: Fizyoloji; Spor Bilimleri