ENJEKTABL İZ ELEMENTLERİN GEÇİŞ DÖNEMİNDEKİ İNEKLERDE METABOLİK PROFİL ÜZERİNE ETKİLERİ - AVCI, CEM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada geçiş dönemindeki ineklerde mineral uygulamalarının metabolik profil üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın materyalini, 4-5 yaş aralığında, aynı bakım ve beslenme şartlarındaki, klinik olarak sağlıklı, 20 adet montofon ırkı inek oluşturmuştur. Çalışmada kullanılan inekler her grupta 10 hayvan olacak şekilde 2 eşit gruba ayrılarak; deney grubundaki ineklere doğuma 3 hafta kala, bir mineral solusyonu 20 kg canlı ağırlığa 1 ml dozunda tek doz kas içi yolla, kontrol grubundaki ineklere ise doğuma 3 hafta kala sadece 20 ml dozunda serum fizyolojik placebo olarak uygulanmıştır. Her iki gruptaki ineklerin v. jugularislerinden enjeksiyon zamanında, doğum anı ve doğumdan 3 hafta sonra olacak şekilde kan örnekleri alınmıştır. Metabolik parametre olarak her iki grupta da NEFA, BHBA, albumin, glukoz, T. kolesterol, VLDL-kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserid, AST, ALT, GGT, T. bilirubin, kreatinin, BUN ve T. protein düzeyleri belirlenmiştir.Çalışma sonucunda, kontrol grubu ineklerde ALT ve albümin değerleri bakımından çalışma dönemleri arasında istatistiksel önem saptanmaz iken, NEFA (p<0.05), BHBA (p<0.05), glikoz (p<0.05), T.kolesterol (p<0.01), HDL kolesterol (p<0.001), LDL kolesterol (p<0.001), VLDL kolesterol (p<0.001), trigliserid (p<0.01), AST (p<0.01), GGT (P<0.05), BUN (P<0.001), kreatinin (p<0.05), T. bilirubin (p<0.05) ve T. protein (P<0.01) düzeyleri bakımından ise değişik derecelerde istatistiksel önem saptanmıştır.Deney grubu ineklerde ise glikoz, LDL kolesterol, AST, ALT, GGT, kreatinin ve albümin değerleri bakımından çalışma dönemleri arasında istatistiksel önem saptanmamış, buna karşın NEFA (p<0.01), BHBA (p<0.001), T.kolesterol (p<0.05), HDL kolesterol (p<0.01), LDL kolesterol (p<0.05), VLDL kolesterol (p<0.001), trigliserid (p<0.01), BUN (P<0.001), T. bilirubin (p<0.05) ve T. protein (P<0.01) düzeyleri bakımından ise değişik derecelerde istatistiksel önem saptanmıştır.Sonuç olarak, geçiş döneminin başlangıcında özellikle selenyum, bakır, çinko ve mangan içeren bir mineral solüsyon uygulanmasının geçiş döneminin olumsuz etkilerini önlemede etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.

The aim of this study was to determine the effects of mineral administration on metabolic profiles in the cow during periparturient period.In this study, approximately aged 4-5, same care and feding condition 20 healty pregnant cow were used. These animals were divided into two groups each in includes 10 animals; The mineral solution was applied at the dose of 20 ml/kg body weight, one dose in the experiment group during last three weeks of pregnancy. In the control group, total 20 ml isotonic sodium chlorur was injected at the same time. The blood samples were obtained from a jugular vein of all groups animals on day injection time, parturition time and three after parturition.The NEFA, BHBA, albumin, glucose, T. cholesterol, VLDL-cholesterol, LDL- cholesterol, HDL-cholesterol, trigliceride, AST, ALT, GGT, T. bilirubin, creatinine, BUN and T. protein levels was determined in the groups as methabolic parameters.In the study, there is no statististical differences was determined according to ALT and albumin levels, but the statististical differences were determined to NEFA (p<0.05), BHBA (p<0.05), glucose (p<0.05), T. cholesterol (p<0.01), HDL cholesterol (p<0.001), LDL cholesterol (p<0.001), VLDL cholesterol, (p<0.001), trigiceride (p<0.01), AST (p<0.01), GGT (P<0.05), BUN (P<0.001), creatinine (p<0.05), T. bilirubine (p<0.05) and T. protein (P<0.01) levels in the control group.There is no statististical differences was determined according to LDL cholesterol, AST, ALT, GGT, creatinine and albumin levels, but the statististical differences were determined to NEFA (p<0.01), BHBA (p<0.001), T. cholesterol (p<0.05), HDL cholesterol (p<0.01), LDL cholesterol (p<0.05), VLDL cholesterol (p<0.001), trigiceride (p<0.01), BUN (P<0.001), T. bilirubine (p<0.05) and T. protein (P<0.01) levels in the experiment group.In conclusion, the mineral solution application beginning on the periparturient period, especially contains selenium, cupper, zinc and manganase, was effective to prevent of adverse effects during periparturient period.
The effects of injectabl trace elements on methabolic parameters in the cows with transition period
Keywords: Veteriner Hekimliği