Investigation of the Effect of Agricultural Waste on Dye Removal - Onay, Muhammed; Özdemir, Çiğdem Sarıcı (Fırat University, 2023)
In this study, the effect of bean husk, which is abundant in our country as agricultural waste, on methylene blue adsorption was investigated. XRD, SEM and FTIR analyzes were carried out to determine the surface properties of the adsorbent. Within the scope of adsorption studies, the effects of methylene blue concentration, amount of adsorbent, temperature and contact time were studied. Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm models were investigated to define the adsorption isotherm. The pseudo-first-order, pseudo-second-order and Avrami models and the adsorption of methylene blue on the bean husk were evaluated in terms of kinetics. It has been determined that the isotherm graphs prepared by using the data obtained as a result of the experimental studies are more compatible with the Freundlich isotherm models. After kinetic studies in the adsorption of methylene blue with bean husk, it is seen that it conforms to the pseudo-second-order kinetic model. Accordingly, it can be said that the adsorption takes place in a multilayered and heterogeneous manner. This result is in agreement with the layered structure in the SEM image of the bean shell. As a result of the studies, it has been revealed that bean husk can be used as an adsorbent in the removal of methylene blue dyestuff that can be found in textile wastewater.

Bu çalışmada, tarımsal atık olarak ülkemizde çok miktarda bulunan fasulye kabuğunun metilen mavisi adsorpsiyonunda etkisi incelenmiştir. Adsorbanın yüzey özelliklerinin belirlenmesi amacı ile XRD, SEM ve FTIR analizleri gerçekleştirilmiştir. Adsorpsiyon çalışmaları kapsamında metilen mavisi konsantrasyonunun, adsorban miktarının, sıcaklığın ve temas süresinin etkisi çalışılmıştır. Adsorpsiyon izotermini tanımlayabilmek için Langmuir, Freundlich ve Temkin izoterm modelleri incelenmiştir. Yalancı birinci derece, yalancı ikinci derece ve Avrami modelleri ile metilen mavisinin fasulye kabuğu üzerindeki adsorpsiyonu kinetik açıdan değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucu elde edilen verilerin kullanılması ile hazırlanan izoterm grafikleri sonrasında Freundlich izoterm modeli ile daha uyumlu olduğu belirlenmiştir. Metilen mavisinin fasulye kabuğu ile adsorpsiyonunda kinetik çalışmalar sonrasında ise yalancı- ikinci mertebe kinetik modele uyum sağladığı görülmektedir. Buna göre adsorpsiyonun çok tabakalı ve heterojen bir biçimde gerçekleştiği söylenebilir. Bu sonuç fasulye kabuğunun SEM görüntüsündeki tabakalı yapı ile uyum içerisindedir. Çalışmalar sonucunda fasulye kabuğunun tekstil atık sularında bulunabilen metilen mavisi boyar maddesinin uzaklaştırılmasında adsorban olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Tarımsal Atığın Boyar Madde Giderimindeki Etkisinin İncelenmesi
Keywords: Engineering; Mühendislik