İBNÜ’L-CEVZÎ’NİN VAKF YAPILMAMASI GEREKEN YERLERE DAİR GÖRÜŞLERİNİN KAYNAĞI: İBNÜ’L-ENBÂRÎ - Gökdemir, Ahmet (Fırat University, 2018)
Makalede vakf yapılmaması gereken yerlerle ilgili Fünûnu’l-efnân’da mevcut bilgilerin kaynağı ele alınmıştır. Araştırmada öncelikle incelemeye konu olan müelliflerden İbnü’l-Cevzî ö. 597/1201 ve İbnü’l-Enbârî ö. 328/940 ile eserlerinden bahsedilmiştir. Makale kıraat ilmi sahasına yönelik bir araştırma olduğundan; müellifler ve teliflerinden bahsedilirken olabildiğince zikri geçen kişilerin söz konusu ilme dair birikimleri ile kitaplarının bu ilimle ilgili kısımları ön plana çıkarılmıştır. İncelemenin ikinci başlığında vakf-ibtidâ ilmi ile bu ilmin önemine değinilmiştir. Bu başlıkta ise ilgili terimlerin ifade ettiği anlamlar ile Kur’ân’ın anlaşılmasına yönelik önemi dile getirilmiştir. Üçüncü başlıkta İbnü’l-Cevzî’nin kitabında vakf yapılmaması gereken durumlara dair zikrettiği bölüm açığa çıkarılırken; konunun daha kolay anlaşılması açısından İbnü’l-Cevzî’nin zikrettiği bilgiler maddeler şeklinde belirtilmiştir. Makalenin son başlığında ise İbnü’l-Cevzî’nin bahsi geçen bölümü yazarken istifade etmiş olduğu kaynak zikredilip, iki eser arasında konunun işlenmesi açısından karşılaştırılma yapılmıştır. Makalenin amacı İbnü’l-Cevzî’nin, kârîlerin vakflarla ilgili yanlışları hususunda tavsiye niteliğindeki görüşlerine değinmek suretiyle; bugün dahi yapılan hatalarla ilgili gerekli bilgileri zikretmektir. Araştırmada hedeflenen diğer bir konu da İbnü’l-Cevzî’nin konuyla alakalı görüşlerinin kaynağını açığa çıkarmaktır

In this article, it is dealt with the sources of the information about the places that pausing is inappropriate in quranic recitation which mentioned in a chapter of Ibn al-Jawzî's Fünûnu’l-efnân. In the study, principally Ibn al-Jawzî and Ibn al-Anbârî and their works which constitutes the subject of our research has been reviewed. Since the article is a research in the field of Qiraah Quranic Recital Science ; while handling the biographies and works of the scholars, the prominence given to the parts related to the field, and their scholarly accumulation regarding this science is highlighted. In the second part of the study, it is refered to the significance of waqf-ibtida punctuation science and the importance of this discipline emphasised. In this title, the meaning of the related terms are given and their importance for understanding the Qur'an are represented. In the third part, the chapter of the book of Ibn al-Jawzî regarding the situations and places which waqf stop is unpermitted in the quranic text has been unveiled and the info given therein itemized for better understanding. In the last part of the article, the source that Ibn al-Jawzî used when he wrote the aformentioned chapter has been cited and comparison made between two works for the purpose of a better exposition. The aim of the article is to express the necessarily information regarding the faults made even today by referring to the advisory ideas of Ibn al-Jawzi about the mistakes made by qurra Quran reciters in terms of punctuation. Another aim of the study is to reveal the source of Ibn al-Jawzi's views on the subject
The Sources Of Ibn Al-Jawzi’s Opinions For Places That Pausing Is Inappropriate In The Quran: Ibn Al-Anbârî