HARDOX 400-AISI 304 ÇELİ?K Çİ?FTLERİ?Nİ?N PLAZMA TRANSFERLİ? ARK KAYNAK YÖNTEMİ? İ?LE Bİ?RLEŞTİ?Rİ?LEBİ?Lİ?RLİ?Ğİ?Nİ?N ARAŞTİRİLMASİ - BİLEN, FEVZİ ATAMAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada, günümüzde modern kaynak yöntemleri arasında yer alan PTA (Plazma Transferli Ark) kaynak yöntemiyle Hardox 400 çeliği ve AISI 304 Paslanmaz çeliği farklı kaynak parametrelerinde kaynak yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda 4 mm kalınlığındaHardox 400 çeliği ve AISI 304 paslanmaz çeliği kullanılmıştır. Deney parçaları küt alın kaynağı formunda, kaynak ağzı açılmadan ve ilave metal kullanılmadan farklı kaynak parametrelerinde yatay pozisyonda kaynak edilmiştir. Tez çalışmasında kaynak sonrası numunelerin tahribatlı muayenesi ve tahribatsız muayenesi yapılmıştır. Mekanik özellikleri ve mikroyapıları; çekme testi, optik mikroskopi ve SEM ile incelenmiş, kaynak bölgesi ve ısı tesiri altına kalan(ITAB) bölgelerinde Vickers sertlik skalası ile sertlik dağılımı belirlenmiştir. Numunelerin kaynaklı bölgelerin mikroyapıları SEM-EDX ile analiz edilmiştir. Ayrıca, çekme testi uygulanan numunelerin kırık yüzeyleri SEM ile incelenerek kırılma tipi belirlenmiştir. Tahribatsız muayene olarak radyografik ve sıvı penentranttesleri ile kaynak dikişi incelenmiştir. Anahtar kelimeler; Plazma Ark Kaynağı, Hardox 400, AISI304 Paslanmaz çelik,

Steel Hardox 400 304 Investigation of Plasma Arc Weldıng Processes With Double Transfer of in Joining In this study to apply different type of welding parameters between Hardox 400 Steel and AISI 304 Stainless Steel by using Plasma Transfer Arc Welding which is most suitable in applications. In experiments using Hardox 400 Steel and AISI 304 Steels which are 4 mm thickness. Specimens making welding process by using butt welding and do not use any additional materials different welding parameters at horizontal position. After welding processes specimens were made destructive and non-destructive methods. Mechanical properties and microstrucures were searched by tensile test methods, optic microscopy and SEM methods. Welding zone and heat effect edzone whichare ITAB zone were authenticated for hardness distrubiton by using Vickers Hardness Test Methods. Microstructure of welding zone of specimens were analized by using SEM-EDX. Also, analized that specimen which is applying tensile test determined crack type by SEM. Using non-destructive test analysed to welding line by radiographic and liquid penetrant test. Key Words: Plasma Arc Welding, Hardox 400, AISI 304 Stainless Steel
Steel hardox 400 304 investigation of Plasma Arc Welding processes with double transfer of in joining
Keywords: Metalurji Mühendisliği