MİDE ADENOKARSİNOMLARINDA İSTHMİN -1 İMMÜNREAKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - AĞ, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Mide kanseri tüm dünyada sık görülen bir kanser olup her yıl bir milyona yakın yeni vaka ve yılda 650000 ölüme sebep olan ve dünyada en çok ölüme sebebiyet veren dördüncü kanserdir. Kanserde farklı yeni moleküler hedeflerin ve kanser etiyolojisinin ortaya çıkarılması; erken tanı, mortaliteyi azaltma, prognozun öngörülmesi hatta yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Bu nedenle bu çalışmada İsthmin-1 ile mide kanseri ile ilişkisini inceleyen bir çalışma olması amaçlanmıştır. Bu çalışma ile mide kanseri tanısı alan hastalar ile intestinal metaplazi tespit edilen hastalarda İsthmin-1 etkinliği araştırılmıştır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda 2015-2023 yılları arasında tanı alan 20 kontrol ,20 intestinal metaplazi tanısı ve 60 'Mide Adenokarsinom ' tanısı alan hastaların(20 hasta grade I, 20 hasta grade II ve 20 hasta grade III) cinsiyet ,yaş ,patolojik TNM evresi, HDL, LDL ,trigliserit ,boy ,kilo ,VKİ ve tümör dokularında isthmin -1 düzeyleri araştırıldı ve çalışmaya dâhil edildi. Veriler hastane veri tabanına kayıtlı elektronik dosyaların retrospektif incelenmesi ile elde edildi. İstatistiksel analizler SPSS 21 programına kaydedildi. P < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuç olarak, İsthmin -1 'in farklı vücut bölümlerine dağıldığını ve yeni tanımlanan bir adipokin olarak birçok biyolojik süreçte kritik rol oynadığını öne sürülmektedir. Bununla birlikte, İsthmin -1 'in fizyolojik işlevi henüz tam olarak aydınlatılmayı beklemektedir ve gelecekteki araştırmalarda hala çözülmesi gereken bazı zorluklar bulunmaktadır. Bizim çalışmamızda, İsthmin-1 immünreaktivitesinin belirlenmesi için yapılan immünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobisi ile incelenmesi sonucu; Kontrol grubu ve İntestinal metaplazi gruplarında benzer olarak saptandı ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p=0,998).

Stomach cancer is a common cancer all over the world, causing nearly one million new cases every year and 650,000 deaths per year, and is the fourth most common cancer in the world. Uncovering different new molecular targets and cancer etiology in cancer; Early diagnosis may contribute to reducing mortality, predicting prognosis and even developing new treatment strategies. Therefore, this study was aimed to be a study examining the relationship between Isthmin-1 and stomach cancer. In this study, the activity of Isthmin-1 was investigated in patients diagnosed with gastric cancer and patients with intestinal metaplasia. The study included 20 controls, 20 patients diagnosed with intestinal metaplasia and 60 patients diagnosed with 'Stomach Adenocarcinoma' (20 patients grade I, 20 patients grade II and 20 patients grade III), who were diagnosed between 2015 and 2023 in the Pathology Department Laboratory of Fırat University Hospital. Age, pathological TNM stage, HDL, LDL, triglyceride, height, weight, BMI and isthmin-1 levels in tumor tissues were investigated and included in the study. Data were obtained by retrospective review of electronic files registered in the hospital database. Statistical analyzes were recorded in SPSS 21 program. P < 0.05 was considered statistically significant. As a result, it is suggested that Isthmin -1 is distributed to different body parts and plays a critical role in many biological processes as a newly identified adipokine. However, the physiological function of Isthmin-1 remains to be fully elucidated and there are still some challenges to be resolved in future research. In our study, as a result of examining the immunohistochemical staining performed to determine Isthmin-1 immunoreactivity with light microscopy; It was found to be similar in the control group and intestinal metaplasia groups, and no statistically significant difference was observed between them (p = 0.998).
Investi?gation of isthmin-1 immunereactivity in stomach adenocarcinomas
Keywords: Genel Cerrahi