AKADEMİSYENLERİN ÖRGÜTSEL GÜVEN DÜZEYLERİ İLE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ - TUTUŞ, NAZİR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırma; örgütsel güven ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkileri Fırat Üniversitesi akademisyenleri üzerinden belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi'nde görev yapan 2105 akademik personel oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 337 akademik personel oluşturmuştur. İlgili kurumdan gerekli izinler alındıktan sonra anketler araştırmacı tarafından gönüllü katılımcılara yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Veriler, "Örgütsel Güven Ölçeği" ve "Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği" ile toplanmıştır. Verilerin analizinde örneklem grubunun betimleyici özelliklerinin belirlenmesinde; yüzde ve frekans istatistiklerinden, örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerinin belirlenmesinde ise; ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde; korelasyon analizinden, örneklem grubunun örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık, davranış düzeylerinin tanımlayıcı özelliklerine göre belirlenmesinde ise bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda; Fırat Üniversitesi akademisyenlerinin örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerinin örgütsel güven düzeylerinden daha yüksek olduğu, örgütsel güven düzeyleri ile örgütsel vatandaşlık davranış düzeyleri arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.

This study of the relationships between organizational trust and organizational citizenship behavior through Firat University faculty members was conducted. The research is in the relational screening model. The universe of the research is composed of 2105 academic staff working at Fırat University. The sample group was made up of 337 academic n done selected by the easy sampling method. After the necessary permissions were obtained from the relevant institution, the questionnaires were applied by the researcher to the volunteer participants using the face-to-face interview technique. The data were collected using the "Organizational Trust Scale" and the "Organizational Citizenship Behavior Scale". In the analysis of the data, percentage and frequency statistics were used to determine the descriptive characteristics of the sample group, and average and n done deviation statistics were used to determine the organizational trust and organizational citizenship behavior levels. Deciphering the relationship between variables; after correlation analysis, independent t-test n done-way analysis of variance were used to determine the organizational trust and organizational citizenship behavior levels of the sample group according to the descriptive characteristics. As a result of research, the level of organizational citizenship behavior of academics Firat University higher levels of organizational trust, organizational trust levels with a significant positive directional relationship between the level of organizational citizenship behavior was observed.
Examination of the relations between academicians' organizational trust levels and organizational citizenship behavior
Keywords: İşletme; Eğitim ve Öğretim