DENEYSEL OLARAK L-ARGİNİN İLE OLUŞTURULAN AKUT PANKREATİT MODELİNDE TRİMETAZİDİNENİN ETKİLERİ - YENİÇERİOĞLU, AKAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Akut Pankreatit morbidite ve mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Fizyopatogenezi henüz net olarak aydınlatılamamıştır. Ancak pankreatit'te sonuçta vasküler harabiyetle birlikte intenstisyel ödem, kanama ve pankreas ile çevre dokularda yağ nekrozu gelişmektedir. Trimetazidine, antiiskemik, antioksidan ve kardiyoprotektif bir ajandır. Bu çalışmanın amacı, trimetazidine'nin akut pankreatit üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır.Çalışmada; ağırlıkları 180-220gr arasında, Wistar-Albino cinsi 45 adet erkek rat 3 eşit gruba bölündü. Grup1(n=15)'e intraperitoneal %0,9 NaCl enjeksiyonu yapıldı. Grup2 (n=15) ve Grup3 (n=15)'e L-arginin verilerek akut pankreatit oluşturuldu. Grup 3 (n=15)' e akut pankreatit oluşturulduktan 30 dakika ve 12 saat sonra trimetazidine 5 mg/kg/gün olacak şekilde iki eşit doz halinde intraperitoneal verildi. Tüm Ratların 24 saat sonra genel anestezi altında karınları açılarak pankreas dokuları çıkarılıp, histopatolojik inceleme yapıldı. Kan alınarak serumda amilaz, TNF-alfa, İL?1b, İL?6, LDH, AST ve ALT düzeylerine bakıldı.Tedavi grubunda AST, ALT, Amilaz, İL-1b, İL-6, TNF-alfa ve histopatolojik olarak pankreas dokusunda ödem, hemoraji, asiner hücre nekrozu ve perivasküler enflamasyon düzeyi çalışma grubuna göre belirgin olarak düşük izlendi (p ? 0.001).Sonuç olarak; trimetazidine akut pankreatit'in erken döneminde biyokimyasal ve histopatolojik değişiklikleri belirgin şekilde gerileterek pankreası korumaktadır.

Acute pancreatitis has a high morbidty and mortality. Its physiopathogenesis has not been enlightened absolutely. İn acute pancreatitis; interstitiel edema, hemorrhage and lipid necrosis has been developed in pancreas and adjacent tissues with vasculer damage.Trimetazidine is a antiischemic,antioxidant and cardiprotective agent. This study aims to investigate trimetazidines effects on the acute pancreatitis.In this study, three aqual groups are formed with 45 male Wistar-Albino type rats weighed between 180-200 gr. %0.9 NaCl is injected intraperitoneally to the group 1 (n=15). Acute pancreatitis is formed in group 2 ( n=15) and group 3 (n=15) via injection of L-arginin. In group 3(n=15) 30 minutes and 12 hours after formation of acute pancreatitis trimetazidine 5 mg/kg/day in two equal doses injected intraperitoneally. In all groups, the rats have been laparatomised 24 hours later under general anesthesia and pancreas tissues has been extracted and studied histopathologically. Amylase, TNF-alpha, İL-1b, İL-6, LDH, AST and ALT levels also have been looked up in the rats serum.AST, ALT, Amylase, TNF-alpha, İL-1b, İL-6 and histopathologically in the pancreas tissue edema,hemorrhagia, aciner cell necrosis and perivasculer inflamation levels show significant decrease in the treatment group compare to study group (P<0.001).Conclusion, trimetazidine protects pancreas tissue by the via decreasing the biochemiacal and histopathological changes in the early stages of acute pancreatitis.
The effects of trimetazidine in the experimental model of acute pancreatitis which is formed by
Keywords: Genel Cerrahi