İZOLE PROSTATİK İNTRAEPİTELYAL NEOPLAZİNİN; BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİLİ OLGULARDA İNSİDANSI VE YAŞ, PROSTAT SPESİFİK ANTİJEN, PROSTAT SPESİFİK ANTİJEN DANSİTESİ İLE İLİŞKİSİ - MURAT, EMİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada prostatın prekanseröz lezyonu olarak kabul edilen prostatik intraepitelyal neoplazinin benign prostat hiperplazisi nedeniyle prostatektomi uygulanan hastalardaki görülme sıklığı ve yaş, PSA, PSAD ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi yapıldı. Bu amaçla F. Ü. Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği' nde benign prostat hiperplazisi nedeniyle prostatektomi uygulanan 132 hastanın doku spesimenlerinin yapılan histopatolojik incelemesinde %27,2 oranında izole PİN saptandı. Tüm BPH hastalarının içinde low grade'li PİN'nin görülme sıklığı %18,9, high grade PİN'nin %8,3 olarak belirlendi. PİN bulunan hastaların yapılan 1 yıllık takiplerinde izole high grade PİN bulunan ve transüretral prostatektomi uygulanan 2 hastada (%18,1) kanser tespit edildi. Buna göre high grade PİN' nin prostat kanseri prekürsör lezyonu olduğu ve PSA ile birlikte erken biopsilerle takip edilmesi gerektiği belirlendi. izole low grade PİN bulunan hastaların yaş, PSA, PSAD ile yapılan değerlendirmesinde anlamlı korelasyonun olmadığı gözlendi. (p>0,05) Ancak izole high grade PİN hastalarının yaş, PSA, PSAD ile anlamlı korelasyon gösterdiği ve bu nedenle hastaların takip ve değerlendirmesinde önemli parametreler olduğu belirlendi.(p<0,05) 44
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology