ZEKÂ OYUNLARI İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BLOK TABANLI KODLAMA EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİLERİN YENİLİKÇİ DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ - GÜRBÜZ, NİDA NUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmada zekâ oyunları ile zenginleştirilmiş blok tabanlı kodlama eğitiminin ortaokul altıncı sınıf öğrencilerinin yenilikçi düşünme becerilerine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır ve uygulama süreci altı hafta sürmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan resmi bir ortaokulda öğrenim gören 31 öğrenci (deney grubu=15; kontrol grubu=16) oluşturmaktadır. Deney grubuna mevcut öğretim programı ile birlikte blok tabanlı kodlama eğitimi zekâ oyunları ile zenginleştirilerek verilmiş, kontrol grubunda ise blok tabanlı kodlama eğitimi yalnızca mevcut öğretim programı dâhilinde uygulanmıştır. Deneysel çalışmanın öncesinde ve sonrasında hem deney grubu hem de kontrol grubuna ortaokul öğrencilerine yönelik yenilikçi düşünme eğilimi ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde non-parametrik testler; Wilcoxon işaretli sıralar testi ile Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin, deney öncesinde ve sonrasında yenilikçi düşünme becerilerinin anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediğine yönelik Wilcoxon işaretli sıralar testi analiz sonuçları, deney öncesi ve sonrası puanları arasında son test lehine istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. Kontrol grubundaki öğrencilerin ön test ve son test yenilikçi düşünme becerilerinin anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediğine yönelik Wilcoxon işaretli sıralar testi analiz sonuçları, öğrencilerin testlerden aldıkları puanlar arasında ölçeğin alt boyutlarında ve ölçek genelinde anlamlı düzeyde fark olmadığını göstermektedir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin yenilikçi düşünme becerilerinin anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediğine yönelik Mann Whitney-U testi sonuçlarına göre deney grubu son test puanları lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Bu farklılığın etkisinin ise orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ortaokul altıncı sınıf öğrencilerinin yenilikçi düşünme beceri düzeylerinin zekâ oyunları ile zenginleştirilmiş blok tabanlı kodlama eğitimi ile artış gösterdiği görülmüştür.

In this study, the effect of block-based coding education enriched with intelligence games on the innovative thinking skills of sixth grade middle school students was examined. In this study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used and the application process lasted for six weeks. The study group of the research consisted of 31 students (experimental group=15; control group=16) studying in an official secondary school in Elazığ city center in the 2023-2024 academic year. The experimental group was provided with block-based coding training enriched with intelligence games along with the existing curriculum, while the control group received block-based coding training only within the existing curriculum. Before and after the experimental study, both the experimental group and the control group were administered the innovative thinking disposition scale for middle school students. Non-parametric tests; Wilcoxon signed-rank test and Mann Whitney-U test were used to analyze the data obtained in the study. The results of the Wilcoxon signed-rank test analysis of whether the innovative thinking skills of the experimental group students differed significantly before and after the experiment show that there is a statistically significant difference between the pre- and post-test scores in favor of the post-test. Pre-test and post-test scores of the students in the control group whether post-test innovative thinking skills differ significantly or not Wilcoxon signed-rank test analysis results showed that there is no significant difference between the scores of the students in the sub-dimensions of the scale and in the overall scale. According to the results of the Mann Whitney-U test for whether the innovative thinking skills of the experimental and control group students differed significantly, it was seen that there was a significant difference in favor of the experimental group post-test scores. The effect of this difference was found to be moderate. According to the results of the study, it was observed that the innovative thinking skill levels of sixth grade secondary school students increased with block-based coding education enriched with intelligence games.
The effect of block-based coding education enriched with intelligence games on students' innovative thinking skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim