SİSPLATİN NEFROTOKSİSİTESİ OLUŞTURULAN RATLARDA KURKUMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ARSLAN, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2012)
Günümüzde solid tümör tedavisinde yaygın olarak kullanılan sisplatinin kullanımını kısıtlayan en önemli yan etkisi nefrotoksisitedir. Sisplatin nefrotoksisitesi patofizyolojisinde özellikle oksidatif hasarın rolü oldukça belirgindir. Kurkumin reaktif oksijen metabolitlerini etkisiz hale getirerek antioksidan etki gösterir. Kimyasallar böbrek içine organik anyon ve katyon taşıyıcıları (OAT, OCT) vasıtasıyla alınmakta ve çoklu ilaç direnci ile ilişkili proteinler (MRP) ile idrara atılmaktadır. Bu çalışmada sisplatin ile oluşturulmuş nefrotoksisitede, kurkuminin OAT, OCT ve MRP ekspresyonu üzerine etkileri deneysel olarak araştırıldı.Çalışmada, 28 adet 6 haftalık dişi Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar i: kontrol; ii: kurkumin (100 mg/kg/gün); iii: sisplatin (7 mg/kg - i.p, tek doz); iv: kurkumin (100 mg/kg/gün)+sisplatin (7 mg/kg - i.p, tek doz) olarak 4 gruba (n=7) ayrıldı. Serum üre ve kreatinin düzeyleri, iv grubunda iii grubuna göre anlamlı bir şekilde düşük bulundu (p<0.001). Serum MDA düzeyleri iii grubu ile karşılaştırıldığında iv grubunda anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.001). OCT1 ve OCT2 ekspresyonu, iii grubu ile karşılaştırıldığında iv grubunda önemli bir artış gösterdi (p<0.05). OAT1 ve OAT3 ekspresyonu, iii grubu ile karşılaştırıldığında iv grubunda belirgin olarak yüksek bulundu (p<0.001). MRP2 ve MRP4 ekspresyonu, iv grubunda iii grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.001). Sisplatin ile oluşan histopatolojik değişikliklerin kurkumin ile belirgin olarak düzeldiği görüldü.Elde ettiğimiz veriler sisplatinin oksidatif strese ve böbrek hasarına neden olduğunu gösterdi. Sonuç olarak bu çalışma oksidatif stresi ve doku hasarını azaltan; OCT1, OCT2, OAT1, OAT3, MRP2 ve MRP4 ekspresyonlarını etkileyen kurkuminin sisplatin nefrotoksisitesinin önlenmesinde önemli bir koruyucu ajan olabileceğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Sisplatin, nefrotoksisite, kurkumin, OCT, OAT, MRP.

The major side effects that restricts cisplatin usage in solid tumor therapy is nephrotoxicity. The role of oxidative stress in cisplatin nephrotoxicity is evident. Curcumin is an antioxidant that inactivates the oxygene metabolites. Insertion of the chemicals into kidneys are via organic anion and cation transporters (OAT, OCT); and excretion to the urine of these molecules becomes via multi drug resistance associated proteins (MRP). In this study we investigated the effects of curcumin on OAT, OCT and MRP in rats with cisplatin induced nephrotoxicity.We used 6 weeks age 28 female Wistar albino rats. We seperated the rats into groups as; i: control; ii: curcumin (100 mg/kg/day); iii: cisplatin (7 mg/kg ? single dose, i.p); iv: curcumin (100 mg/kg/day)+cisplatin (7 mg/kg ? single dose, i.p).Serum urea and creatinin levels were significantly lower in group iv in comparison with group iii (p<0.001). Serum MDA levels were also lower in iv group than iii group (p<0.001). OCT1 and OCT2 expression increased in group iv in comparison with group iii (p<0.05). Also OAT1 and OAT3 expression increased in group iv in comparison with group iii (p<0.001). MRP2 and MRP4 expressions were lower in iv group than iii group (p<0.001). The histopathologic changes due to cisplatin were improved with curcumin.Cisplatin causes oxidative stress and renal injury. In conclusion, we determined that curcumin can prevent cisplatin induced nephrotoxicity via the elevation of OCT1, OCT2, OAT1, OAT3, MRP2 and MRP4 expression.Key words: Cisplatin, Nephrotoxicity, Curcumin, OCTs, OATs, MRPs
Investigation of the effects of curcumin in rats with cisplatin induced nephrotoxicity
Keywords: Nefroloji