PSİKOLOJİK DANIŞMAN/REHBER ÖĞRETMENLERİN RUMİNASYON DÜZEYLERİ İLE SPORTİF ETKİNLİKLERE TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - GÜLNAROĞLU, HİLAL MELİKE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bireyin gündelik yaşamında tekrarlayıcı düşünceleri sebebiyle olumsuz duygu duruma sahip olması araştırılan ve tedavi gerektirdiği düşünülen bir gerçektir. Ruminasyon kavramı zihinsel geviş getirme anlamına gelmekle birlikte kişinin ruh sağlığı açısından düşünce düzeyinde bir pataloji olarak adlandırılmaktadır. Anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarında tanılama aşamasında ruminasyon düzeyleri incelenmektedir. Bu rahatsızlıkların seyrinin olumlu yönde değişmesinde sportif faaliyetlerin öneminin çeşitli araştırma bulguları sonucu ruminasyon düzeylerininde de sportif faaliyetler ile değişebileceği düşünülmüş aradaki ilişkinin tespiti amaçlanmıştır. Ruh sağlığı uzmanlarının eğitim camiasındaki önemli temsilcilerinden biri olan Psikolojik Danışman/Rehber öğretmenlerin Ruminasyon düzeylerinin bilinmesi ve sportif faaliyetlerinin bu düzeye ilişkisinin saptanması ise toplum açısından büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple bu Araştırmada, Elazığ ili il merkezine bağlı okullarda görev yapan Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerin Ruminasyon Düzeyleri ile Sportif Etkinliklere Katılım tutumları arasındaki İlişki düzeylerinin incelemesi amaçlanmıştır. Bu araştırma betimsel bir çalışma olup yürütülmesinde tarama modeli kullanılacaktır. Araştırmanın evrenini Elazığ il Merkezinde bulunan devlet okullarında görev yapan 220 Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenlerden oluşturmaktadır. Araştırmaya Elazığ il merkezinde bulunan devlet okullarında görev yapan gönüllülük esasına göre katılım sağlayacak evrenin en az %60 oranına tekabül eden erkek ve kadın Psikolojik Danışman/rehber öğretmenlere ulaşılması planlanmaktadır. Araştırmaya katılan katılımcıların kişisel bilgilerini almak için araştırmacı tarafından oluşturulan "Kişisel Veri Formu" ile Ruminasyon Düzeylerinin incelenmesi için "Ruminasyon Tepki Ölçeği'' ve sportif etkinliklere katılım tutumlarının belirlenmesi amacıyla "Spora Yönelik Tutum Ölçeği'' kullanılarak veriler toplanacaktır. Verilerin elde edilmesinden sonra, veriler SPSS22 istatistik paket programıyla, yüzdeler, dağılımlar, aritmetik ortalama ve standart sapmaları belirlenecektir. Elde edilen verilerle dağılımın normal olup olmadığına bakılıp parametrik veya non-parametrik testlerin uygulanmasına karar verilecektir.

It is a fact that an individual has a negative emotional state due to repetitive thoughts in daily life, which is researched and thought to require treatment. Although the concept of rumination means mental rumination, it is called a pathology at the level of thought in terms of a person's mental health. Rumination levels are examined during the diagnosis phase of psychological disorders such as anxiety and depression. As a result of various research findings, it was thought that the importance of sports activities in changing the course of these disorders in a positive way could also change with sports activities in rumination levels, and it was aimed to determine the relationship between them. Knowing the rumination levels of Psychological Counselor/Guide teachers, who are one of the important representatives of mental health experts in the education community, and determining the relationship of their sports activities to this level are of great importance for the society. For this reason, this research aimed to examine the relationship levels between the Rumination Levels and Participation in Sportive Activities attitudes of Psychological Counselor/Guide Teachers working in schools in the city center of Elazığ. This research is a descriptive study and a scanning model will be used in its conduct. The population of the research consists of 220 Psychological Counselors/Guide Teachers working in public schools in Elazığ city center. It is planned to reach at least 60% of the population, male and female Psychological Counselors/guide teachers, who will participate in the research on a voluntary basis, working in public schools in Elazığ city center. Data will be collected using the "Personal Data Form" created by the researcher to obtain the personal information of the participants participating in the research, the "Rumination Response Scale" to examine their Rumination Levels, and the "Attitude Scale Towards Sports" to determine their attitudes towards participation in sporting events. After obtaining the data, percentages, distributions, arithmetic means and standard deviations will be determined with the SPSS22 statistical package program. With the data obtained, it will be decided whether the distribution is normal or not and then it will be decided to apply parametric or non-parametric tests.
The relationship between the rumination levels of psychological counselors/guide teachers and their attitudes to sports activities (Elazığ province sample)
Keywords: Psikoloji; Spor