Genetik algoritma kullanılarak PID kontrol parametrelerinin bulunması - Alli, Hasan; Kaya, Mehmet Demir (My University, 2001)
Genetik Algoritmalar(GA) doğal seçiciliğe dayandırılmış adaptif bir arama işlemidir. Özellikle parametre değerleri önceden bilinmeyen kontrol sistemlerinde çok iyi sonuçlar verebilmektedir. Bu çalışmada örnek olarak modelleme ve parametrik belirsizlikleri olabilecek iki dinamik sistem için, PID kontrol parametreleri değişik performans indekslerine göre GA'lar kullanılarak optimize edilmiş ve sonuçlar grafiksel olarak verilmiştir. Ayrıca bu performans indekslerinden en uygununun zamansal mutlak hatanın integrali (the Integral of the Time Absolute Error, ITAE) ile hesaplanılanın olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında GA'lar kullanılarak elde edilmiş PID kontrolünün parametrik ve modelleme hatalarına duyarsız olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği