PREMATUR VE TERM YENİDOĞANLARDA TROMBOSİT SAYISI VE TROMBOSİT VOLÜM BELİRTEÇLERİ - CANTÜRK, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada hastanemizde kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde doğan ve yenidoğan ünitesinde yatan sağlıklı preterm ve term yenidoğanlardaki trombosit sayısı ve trombosit volüm parametrelerinin dağılımının araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada 1.1.2010 ile 1.1.2017 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde doğan ve hastanemiz yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatan preterm ve term yenidoğanlar retrospektif olarak değerlendirildi. Toplam 5500 yenidoğan tarandı ve çalışma kriterlerine uygun 541 tanesi değerlendirilmeye alındı. Yenidoğanlardan uygun şekilde alınan kan örneklerinin sonuçları her olgunun kendi gestasyon ve/veya postnatal yaşına göre kıyaslanarak değerlendirildi. Sürekli değişkenler ortalama±standart sapma ve median, kategorik değişkenler ise sayı ve yüzde ile gösterildi. İstatiksel analiz için korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, Kruskal Wallis testi ve one-way ANOVA testi kullanıldı. Çalışma grubuna alınan yenidoğanlardan %67.5'i (n=338) kadındır ve %94.5'i (n=511) prematüredür. Prematüre yenidoğanların ortalama gestasyon yaşı 32.19±3.29 hafta olarak bulundu. Yenidoğanların anne yaşı ortalaması 30.11±6.24'tür. Çalışma grubundaki aileler içinde akrabalık ilişkisi incelendiğinde %68.7'sinde (n=351) ebeveynler arasında akrabalık ilişkisi bulunmamıştır. Çalışma grubunda bulunan prematüre-matür yenidoğanların trombosit sayısı ve trombosit volüm parametreleri ile değişkenler açısından anlamlı farklılık yaratacak ilişki bulunmamıştır. Anahtar kelimeler: Matür, prematüre, trombosit, parametre, sağlıklı

This study aimed to explore the distribution of trombosit volume parameters and trombosit numbers in healthy preterm and term neonates who were born in gynecology and obstetrics clinic of our hospital and stayed in the neonatal unit. In this study, the preterm and term neonates, who were born in Fırat University Hospital and stayed in our hospital's neonatal intensive care unit between 1.1.2010 and 1.1.2017, were retrospectively evaluated. Total 5500 neonates were scanned and 541 of them who were suitable for the study criterias were evaluated. The blood samples results taken propoerly from the neonates were evaluated according to the gestation and/or postnatal age of each case. Continuous variables were shown as mean±standart deviation and median, categorical variables were shown as numbers and percents. Correlation analysis, inpaired t test, Kruskal Wallis test and one-way ANOVA test were used for the statistical analysis. 67.5% (n=338) of the neonates in the study group were female and 94.5% of them were premature. Median gestation age of premature neonates was assessed 32.19±3.29 week. Any kinship was not found between the parents of 68.7 % (n=351) the neonates in the study group when the kinship between parents of neonates were examined. Any significant association was not found between trombosit numbers and trombosit volumes of premature neonates and variables. Key Words: Mature, premature, trombosit, parameter, healthy
Platelet numbers and platelet volume parameters in preterm and term neonates
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları