DEĞİŞİK ÜÇ ANESTETİK MADDENİN FARKLI KONSANTRASYON VE SICAKLIKLARDA PULLU SAZAN BALIKLARI (CYPRİNUS CARPİO L.) ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - ERBUCAN, SULTAN (Fırat Üniveristesi, 1993)
İli ÖZET Yüksek Lisans Tezi DE?İŞİK ÜÇ ANESTETİK MADDENİN FARELİ KONSANTRASYON VE SICAKLIKLARDA PULLU SAZAN BALIKLARI (Cyprinus car pio L.) ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Sultan ERBUCAN Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı 1993, Sayfa- 59 Canlının reaksiyon yeteneğinin azaltılmasını sağlayan anestezinin balıkçılık uygulamalarında kullanılması, yapılacak işlemleri büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Ancak, amaca uygun olarak hangi anestetik maddelerin, hangi konsantrasyon ve sıcaklıklarda kullanılması gerektiği yapılacak çalışmalarda dikkate alınmak zorun dadır. Bu çalışmanın amacı, Phenoxyethanol, Benzocaine ve Chlorobutanol olmak Ü2ere seçilen anestetik maddelerin ve belirlenen üç ayrı konsantrasyonlarının. 17.. 20 ve 23 °C sıcaklıklarda, pullu sazanlardaki etkilerini araştırmak ve en uygun anestetiği seçmektir. Bu amaçla her bir anestetik madde için 90 balık olmak üzere 270 balık kullanıldı. Pullu sazanların anestezisinde erken anestezi, erken iyileşme ve güvenilirlik bakımından Phenoxyethanol' un Benzocaine ve Chlorobutanol' e. göre genel olarak daha ideal olduğu belirlendi. Phenoxyethanol ve Benzocaine' in düşük konsantras yonlarının daha çok kısa mesafeli taşımalar için uygun olduğu söylenebilirken, her üç anestetik maddenin de belirlenen konsantrasyonlarında tartma, ölçme, markalama ve sağım gibi manipulasyonlarda rahatlıkla kullanılabileceği belirlendi. ANAHTAR KELİMELER : Pullu sazan (Cyprinus carpio L.). Anettezi, Phenoxyet hanol. Benzocaine, Chlorobutanol. > ı vy s;.;!; 1 s', j - -

İV SUMMARY Masters Thesis THE EFFECTS OF THREE DIFFERENT ANAESTHETICS OF VARIOUS CONCENTRATIONS AND TEMPERATURE ON SCALY CARP (Cyprinus carpio L.) Sultan ERBÜCAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 19*33, Page: 59 Anaesthetics which induce reaction capability of living animals, allow handling fish more easily in everyday practice and research. The concentration of anaesthetic and the temperature of 'water must be considered during application. The aim of this study tos to find out the effects of Phenoxyethanol, Benzocaine and Chlorobutanol on scaly carp (Cyprinus carpio L.) at 17, 20 and 23 °C and at three different concentration of each. Totally 270 fish, 90 for each anaesthetic, were used. Phenoxyethanol was found to anesthesia and re-cover scaly carp at shorter time and has a better safety index than Benzocaine and Chlorobutanol. Although Phenoxyethanol and Benzocaine were found to be more useful for short distance transportations at low concentrations, anaesthetics used during this experiment can reliably be used for manipulations such as weighting, measuring, marking and stripping. KEY ¥0RDS : Scaly carp ( Cyprinus carpio L.), Anesthesia, Phenoxyethanol, Benzocaine, Chlorobutanol.
The Effects of three different anaesthetics of various concentrations and temperature on scaly carp (Cyprinus carpio L.)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology; Su Ürünleri; Aquatic Products